Prihvatio sam poziv gospodina Dragana Čovića da me upozna sa stavovima vladajuće koalicije, ali nisam mu obećao bilo kakav ulazak SBB-a u vlast sa HDZ-om i SDA, niti je to realna opcija!

Ovo je za "Nezavisne" izjavio lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg su novinari telefonski zatekli na moru.

Radončić podsjeća da SDA "ni godinu od izbora nije uspjela napraviti vladajuću koaliciju u BiH po vertikali".

"To je žalosno, i ako SDA to može napraviti sa drugim političkim projektima - mi im čestitamo, ali u ovom trenutku nismo spremni da razgovaramo o ulasku SBB-a u vlast na bilo kojoj razini. I poruku gospodina Izetbegovića nismo shvatili kao direktan poziv u vlast, nego više kao ponudu da se sami prijavimo u tu vrstu opcija", rekao je Radončić te istaknuo kako ostaje pri izjavi da sa Izetbegovićem može razgovarati o mnogim temama važnim za BiH, ali ne i na temu ulaska u vlast.

On ističe da je, u ovom trenutku, SBB jedina opozicijska stranka u Federaciji, "jer je SDA u vlasti, a SDP ima svoje direktore javnih poduzeća".

"I DF, iako se predstavlja kao opozicija, duboko je u vlasti, jer ima državnog ministra i zamjenika, potpredsjednika FBiH, u mnogim je županijsmim vladama i ministarstvima, a isto se odnosi i na A-SDA i druge manje stranke.

Prema tome, SBB se kao jedina prava i moćna opozicijska stranka neće gurati u to blato vlasti, gdje svugdje netko participira, a rezultata, uspjeha, ekonomskog prosperiteta i borbe sa radikalizmom nema", zaključuje Radončić.

On navodi da u takvoj konstelaciji odnosa izaslanstva BiH ide na iznimno važan sastanak u Beč, uz neoborivu činjenicu da ne postoji Vlada Federacije BiH i "barem tri županijske vlade".

Nakon svega, ovakav Radončićev stav baca novo svjetlo na proces, odnosno pokušaj prekompozicije vlasti na federalnom i državnom nivou i sami pokušaj uspostavljanja nove većine u FBiH.

Naime, SDA i HDZ sada ostaju ponovno sa nategnutom većinom u FBiH (ako je uopće i ima), dok su, s druge strane, stvari na razini BiH, gdje participiraju SDA, HDZ, DF i Savez za promjene, sada potpuno jasne i izvjesne.

Ipak, iz SDA su i jučer ponovili da su otvoreni da se koaliciji priključe i SBB i HDZ 1990.

"Minimalna većina postoji, ali ona nije dovoljna, i zbog toga smo otvoreni za ulazak u vlast SBB-a i HDZ 1990. Nije sporna ni suradnja sa SNSD-om kada je u pitanju Reformska agenda", kaže Edin Ramić, potpredsjednik SDA, navodeći da se to odnosi na federalni nivo.

Kada je, pak, u pitanju Vijeće ministara, podsjeća da na ovoj razini postoji sporazum SDA, HDZ-a, DF-a i Saveza za promjene.

"SDA nema namjeru koalirati sa SNSD-om ili mijenjati Savez za promjene. A stranka je otvorena i za priključenje SBB-a zbog nekog šireg interesa", ponavlja Ramić.

Ako je suditi prema stavu iz DF-a, a posebno nakon ovog Radončićvog "ne", Federaciji i dalje prijeti "status quo", ili, pak, dugoročna nestabilnost ukoliko SDA ne uspije osigurati većinu, pišu Nezavisne.

Naime, Reuf Bajrović, visoki dužnosnik DF-a i bivši ministar energetike, jučer je ponovio da Milan Dunović, potpredsjednik FBiH koji dolazi iz ove stranke, "ni pod koju cijenu" neće dati potpis za mogući ulazak SNSD-a u Vladu FBiH, ali hoće za druge opcije ukoliko bude osigurana većina.

"To je službeni stav DF-a. Ako pogledate i Klub Srba u Domu naroda, oni tamo nemaju ni dovoljno ruku, tako da nećemo dozvoliti da se kriza produbi", poručio je Bajrović.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, izjavio je jučer da je ova stranka spremna da, eventualno, proširi skupštinsku većinu na nivou BiH, ali da među strankama koje bi mogle dati doprinos toj većini nema prostora za SNSD i Savez za bolju budućnost (SBB).

Bosić je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, rekao da SNSD i SBB nisu kompatibilni sa političkim projektom SDS-a i pokretanjem borbe protiv korupcije u BiH i Republici Srpskoj.

Predsjednik SDS-a ne vidi nikakvu mogućnost da u narednom razdoblju dođe do značajnije promjene skupštinske većine na nivou BiH i rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na bilo koji način.