Zbog nemogućnosti dogovora o raspodjeli resora u budućem sazivu županijske Vlade, koalicija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koju čine HDZBiH, SDA i DF, na samom početku uspostave vlasti naišla je na probleme.

''U slučaju da se sadašnje stanje ne promijeni, HDZ BiH će uskoro potražiti nove koalicijske partnere u vlasti'', rekao je predsjednik KO HDZ-a HNŽ-a Rafael Gagro poručujući kako će razgovarati sa svim strankama koje imaju svoje izaslanike u Skupštini Županije, piše Oslobođenje.

Inače, osim vladajućih stranaka, izborni prag u HNŽ-u još su prešli SDP, SBB, HDZ 1990 i BPS.

Formiranje vlasti nije topla voda

''Stav SBB-a je jasan, mi ćemo u ovom mandatu biti opozicija i u vlast ne mislimo ulaziti. Izborne pobjednice moraju naći način da formiraju vlast, nema tu nikakve tople vode'', prokomentirao je Anel Kljako iz SBB-a, koji je odgovarajući na pitanje taktizira li HDZ-u BiH kada prijeti novom vladajućom koalicijom da HDZBiH, SDA i DF imaju odgovornost prema građanima, te da se što prije trebaju uhvatiti ukoštac s nagomilanim problemima u ovoj županiji.

Raspoloženje u HDZ-u 1990, piše Oslobođenje, nešto je drugačije nego u SBB-u.

''Ne želimo biti oporba na način da smo protivnici svega. Kao dio oporbe možemo i moramo utjecati na rješavanje kriznih situacija, kakva je trenutna. HDZBiH je naš partner iz prethodne vlasti, pa ne krijemo da smo i ovog puta spremni sjesti za sto i razgovarati. Taj razgovor bismo vodili sa stajališta oporbe, ali ni slučajno ne bismo bili faktor koji bi onemogućio izbor nove vlade. Na vladajućoj koaliciji je da krene ozbiljnije i čvršće u rješavanje problema, jer su oni ti koji su imali povjerenje naroda. Volio bih da konačno otkoče procese, a ako mi budemo pozvani, svakako ćemo se odazvati na razgovor'', poručio je Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990.

SDP: Nek HDZ traži drugu adresu

Eventualni ulazak u vlast HNŽ-a kategorično su odbacili i u SDP-u.

''SDP neće u vlast i točka. Kongres partije je tako odlučio i u skladu s tim SDP HNŽ-a sasvim sigurno neće biti dio vlasti. Kao opozicija, tražimo od vladajuće koalicije da ozbiljno pristupi problemu i što hitnije dogovori Vladu zbog građana i problema u kojima se HNŽ nalazi. Ako HDZ želi mijenjati svoje partnere u vlasti, onda će ih morati potražiti na nekoj drugoj adresi'', kazao je poslanik u Skupštini HNŽ-a iz SDP-a Amer Zagorčić.

bljesak.info