Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske župnije (HNŽ) u povodu najave ekstremno niskih temperatura idućih dana, preporučuje građanima da, ako je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i pridržavaju se uputa stručnjaka.

U Zavodu smatraju kako posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i astmatičari, kojima se ne preporuča izlaganje niskim temperaturama i posebno u ranojutarnjim i noćnim satima, prenosi Fena

Ističu kako se niskih temperatura trebaju čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature.

Prilikom izlaska preporučaju zaštitu glave kapom, odjeća da bude, po mogućnosti, od vune ili pamuka, jer takvi materijali zadržavaju više topline, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu dovesti do umaranja.

Preporuča se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

- U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, a prilikom jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine - navodi se u preporukama Zavoda za javnno zdravstvo HNŽ-a.