Maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti, no koliko je zapravo korisno ”tekuće zlato” ovisi o tome kako se proizvod bere, obrađuje, skladišti i koristi – na farmama ili u mlinovima, u trgovinama i u vlastitom domu…

“Dobrobiti za zdravlje dolaze iz niza čimbenika i komponenti unutar maslinovog ulja. Glavna je oleinska kiselina, a pokazalo se da ima jako puno dobrih učinaka na zdravlje”, objašnjava dr. Tassos Kyriakides, asistent profesora biostatistike na Yale School of Public Health u New Havenu u Connecticutu.

Također je važna i činjenica da je maslinovo ulje bogato polifenolom u maslinovom ulju, vrstom antioksidansa koji pomaže u zaštiti od oštećenja stanica i upala u tijelu, ističe dr. Mercedes Fernández, voditeljica jedinice za standardizaciju i istraživanje Međunarodnog vijeća za masline, međuvladine organizacije sa sjedištem u Španjolskoj.

Kako prepoznati dobro ulje?

Za CNN su ovi stručnjaci objasnili što trebate znati kako biste odabrali najbolje moguće maslinovo ulje za svoju prehranu.

Povijesno gledano, brendovi koji održavaju visoku kvalitetu maslinovog ulja su oni koji vode brigu o procesu od trenutka berbe, rekao je Kyriakides. Najbolje je ulje napravljeno od nježno ubranih, vrlo zelenih maslina koje nisu do kraja sazrele jer ima veću koncentraciju zdravih komponenti, dodao je.

Sljedeći ključni čimbenik je vrijeme potrebno da masline od berbe dođu do faze prerade u ulje. “Neke tvrtke imaju vlastite mlinove i preradu gdje u roku od dva sata mogu uzeti plodove sa stabala, staviti ih u mlin i dobiti proizvod”, rekao je Kyriakides. To smanjuje rizik od oksidacije ili fermentacije voća zbog predugog stajanja nakon berbe. Između žetve i prerade ne bi trebalo proći više od nekoliko dana, dodao je.

Najvažniji faktor zdravlja ulja

Način na koji je ulje prerađeno jedan je od najvećih faktora u tome koliko je zdravo, kažu stručnjaci. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najzdravija verzija jer se hladno preša samo jednom bez visoke temperature ili kemijskih otapala. Posebna obrada pomaže ekstra djevičanskom ulju da zadrži svoje hranjive tvari.

Možda se pitate kako biste trebali znati kada robne marke beru svoje masline ili kada ih prerađuju. I to su stručnjaci objasnili. S rastućom popularnošću konzumacije maslinovog ulja, neke su tvrtke te podatke stavile izravno na etikete proizvoda. Alternativno, neke naljepnice imaju QR kod koji se može skenirati mobitelom da biste pročitali tu informaciju na svom pametnom telefonu.

U svakom slučaju, svakako potražite datume berbe, prerade i punjenja u boce te datum “najbolje do” kako biste dobili najsvježije ulje, preporuča se. ”Boce kojima ne treba više od tri mjeseca da stignu od žetve do police vaš su najbolji izbor, to će proizvod biti svježiji”, rekao je Kyriakides.

Baš kao i spojevi u čaju ili čokoladi, oni u maslinovom ulju razgrađuju se s vremenom, osobito ako se čuvaju u vrućem okruženju ili su izloženi svjetlu ili zraku, pojašnjava dr. Selina Wang, izvanredna profesorica na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu.

Zbog toga je ključno čuvati ulje u hladnom okruženju i tamnoj staklenoj boci. Važnost hladnog okruženja također je razlog zašto je konzumiranje sirovog ulja, recimo kao preljev za salatu, bolje nego korištenje za kuhanje. No bez obzira na to kako se konzumira, maslinovo je ulje puno zdravije od visoko rafiniranih ulja kupljenih u trgovini, tvrde stručnjaci.

Ako u trgovini vidite ekstra djevičansko maslinovo ulje pohranjeno na gornjoj polici blizu jakih, velikih svjetala, a boca je topla, to je znak da ga ne biste trebali staviti u svoju košaricu, rekao je Kyriakides.

Okus govori o kvaliteti

Osim informacija o datumima žetve i prerade, svježinu ulja možete procijeniti i po okusu. ”Što više okusa ima maslinovo ulje, to je zdravije. Trebali biste tražiti ono ulje koje je robusno, a ne blago”, rekao je Joseph R. Profaci, izvršni direktor Sjevernoameričke udruge za maslinovo ulje. Ako ulje ima užegli okus voštanih bojica ili ustajalih orašastih plodova, odnesite ga natrag u trgovinu i tražite povrat ili zamjenu.

“Trebali biste potrošiti maslinovo ulje što je prije moguće, jer razlozi zbog kojih ga kupujete – što je zdravlje, a zatim i okus, nestaju kako ulje stari”, ističe Profaci. Čuvanje ulja u hladnjaku može produžiti zaštitu fenola za još godinu ili dvije, no prije nego ga stavite u salatu ostavite ga izvan hladnjaka da se malo zagrije kako bi dobilo svoju normalnu konzistenciju.