Kad pomislimo na božićne kolače, svatko ima svoju asocijaciju - nekima odmah zamirišu tek ispržene firtule, drugima se "ukažu" prhki kiflići uvaljani u vanilin šećer, no mnogima su pojam blagdanskih kolača orahnjača i makovnjača. Makovnjača je nešto popularnija u sjevernijim krajevima, ali orahnjaču volimo i u Dalmaciji, a popularna je i u susjednim regijama, pa i državama.

U Sloveniji, primjerice, rade vrlo sličan kolač i nazivaju ga poviticom, a laik će teško pronaći u čemu se točno razlikuje od orahnjače, dok se orahnjača pod nešto drugačijim nazivima i s minimalnim odstupanjima od one na koju smo ovdje navikli radi diljem Srednje Europe.

U čemu je tajna najbolje orahnjače? U dobro zamiješanom tijestu i domaćim, svježim - neki bi rekli "mladim" orasima. Finim orašastim plodovima neki vole dodati malo limunove korice i grožđica, drugi ubace vanilin šećer pa čak i dodaju malo čokolade, no mnogi inzistiraju na tome da je sasvim dovoljan i običan šećer. Tko je u pravu? Pa, svi pomalo jer sve se svodi na to da nam je najdraža i najbolja orahnjača ona koja je najsličnija orahnjači kakvu smo jeli u djetinjstvu.

Mi vam nudimo jedan vrecept za orahnjaču s malo raskošnijim i mirisnijim nadjevom, jer volimo raskošne kolače i mirise mirodija. A vi ga slobodno prilagodite svom guštu.

Svečana orahnjača

Sastojci:

Kvasac:

10 g šećera
30 g glatkog brašna
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca

Tijesto:

500 g glatkog brašna
pola žličice soli
2 žumanjka
2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premaz)
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma

Nadjev:

500 g oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
100 g grožđica
1-2 žlice ruma
mljeveni cimet
2 žlice meda
limunova korica
1 vanilin šećer

Priprema:

U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Zdjelicu pokrijte i ostavite na toplome mjestu da se tijesto diže.

U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanjke i jedno jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite mikserom dok se ne stvori glatko tijesto.

Na dno zdjele posute brašnom položite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.

U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rumu.

Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik dug koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Obje rolade stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.

Savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajetom.

Ohlađenu orahnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na kriške.

Izvor: Slobodna Dalmacija