Rijeka Sava ne prestaje prijetiti kućanstvima. Dramatično je u selima između Gradiške i Kozarske Dubice, a gotovo sve kuće s desne strane ceste iz smjera Gradiške u Donjoj Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici su poplavljene, piše Večernji list BiH.

Vodostaj raste

Na području Gradiške premašen je rekord iz 1947. godine, prenosi RTRS. – Vodostaj Save, prema mjerenjima jučer u 8 sati, iznosio je 883 centimetra, što su 153 centimetra iznad kote izvanredne obrane od poplava. Rijeka Sava u Srpcu poplavila je osam stambenih objekata, a ugroženo ih je još 20.

Vodostaj Save na području Semberije i dalje je u porastu i u roku od 24 sata porastao je za 30 centimetara, tako da je jučer ujutro na mjernoj stanici u Rači iznosio 716 cm, odnosno 66 centimetara iznad kote redovite obrane od poplava. Od utorka je na snazi redovita obrana od poplava na području Semberije – kazao je jučer na konferenciji za novinare gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Prema njegovim riječima, maksimalan vodostaj na Savi u Semberiji očekuje se u večernjim satima. – Uslijed navedenog rasta vodostaja rijeke Save došlo je i do izlijevanja te rijeke u priobalnom nebranjenom području.

U mjesnoj zajednici Novi kod Vršana zaplavljeno je oko 500 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom. Na Drini je zabilježeno opadanje vodostaja. Vodostaji manjih rijeka u Semberiji, Janje, Gnjice i Lukavca su u granicama normalnoga – kazao je Mićić. Vodostaji u USŽ-u su na svim rijekama u opadanju i voda se s poplavljenoga područja povlači, ali problem prave klizišta koja su na nekim lokalnim prometnicama potpuno obustavila promet.

Proljetni snijeg

S obzirom na to da su najavljene nove oborine i idućih dana, iz Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo na maksimalnu budnost. Uz poplave, stanovništvu u prvim proljetnim danima probleme pravi i snijeg koji je jučer otežavao promet.

(www.jabuka.tv)