Prema informacijama Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija ponovo je zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača nafte, preuzimajući tron od SAD-a, prenosi Bloomberg.

''Povećana saudijska proizvodnja nafte omogućila je Saudijskoj Arabiji da nadmaši SAD i postane najveći svjetski proizvođač nafte'', objavila je u svom mjesečnom izvještaju Međunarodna agencija za energiju (MAE) sa sjedištem u Parizu.

Dok je Saudijska Arabija od svibnja proizvodnju povećavala s dodatnih 400.000 barela dnevno s low-cost (jeftinih) naftnih polja, oko 460.000 barela dnevno “high-cost” proizvodnje je ugašeno u SAD-u. SAD su bile najveći svjetski proizvođač sirovih i drugih tečnih ugljikovodika od travnja 2014. godine nakon skoka nafte iz škriljaca.

Prema MAE, SAD proizvodnja je iznosila 12,2 milijuna barela dnevno, uključujući tečni prirodni plin. Pad SAD proizvodnje se dogodio u trenutku kada je 20. svibnja broj bušotina za vađenje nafte i plina pao na rekordnih 404, prema podacima Baker Hughes Inc. Taj broj se 9. rujna povećao na 508.

Saudijska proizvodnja sirovih energenata se povećala na 10,65 milijuna barela dnevno u srpnju, prije nego što će se smanjiti na 10,6 milijuna u kolovozu. Proizvodnja je u prosjeku bila 10,36 barela dnevno u prvih osam mjeseci ove godine, skoro 200.000 barela dnevno više nego u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. MAE nije pružila brojku za saudijsku proizvodnju tečnog prirodnog plina.