Prva službena potvrda Saudijske Arabije putem državne televizije da su osobe u konzulatu u Istanbulu odgovorne za smrt novinara Jamala Khashoggia.

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage, prenosi Večernji.hr

Zbog te afere, koja je izazvala napete odnose između Rijada i zapadnih zemalja, sa svojih dužnosti smijenjeni su zamjenik šefa obavještajne službe Ahmad al-Assiri te viši suradnik prijestolonasljednika Mohammed bin Salmana, Saud al-Qahtani.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je 2. listopada nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje s turskom zaručnicom. 

Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno.

Sjedinjene Države zatražile su od Turske snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put ovoga tjedna izvršili pretres saudijskog konzulat u sklopu istrage, javio je BBC u četvrtak.

Glavni tajnik UN-a: Duboko sam uznemiren

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "duboko je uznemiren" potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija, izjavio je u petak glasnogovornik UN-a. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na "brzu, temeljitu i transparentnu" istragu o okolnostima Khashoggijeve smrti te zatražio punu odgovornost za one koji su u to bili umiješani. 

Saudijski novinar i dopisnik Washington Posta Jamal Khashoggi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu nakon borbe sa osobama s kojima se ondje susreo, priopćila je u subotu Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.