Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose mrežama Al Kaidi, skupini Islamskoj državi (ISIL) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je usto isključen iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskim zapovjedništvom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je potonji zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi "zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma".

"Katar je primio razne terorističke skupine kako bi destabilizirao regiju, poput Muslimanskog bratstva, DAEŠ-a (arapska kratica za IS) i Al Kaide", rekao je neimenovani saudijski dužnosnik, prenosi Hina.

I Bahrein je preko svoje službene agencije opravdao svoju odluku optuživši Dohu da "potkopava sigurnost i stabilnost (monarhije) i upleće se u njezine unutarnje stvari".

Egipat je također objavio prekid diplomatskih veza s Katarom zbog potpore "terorizmu".

Vlada u Kairu "odlučila je prekinuti diplomatske veze s državom Katarom koja ustrajava na neprijateljskom ponašanju prema Egiptu", ističe egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

U egipatskom priopćenju se navodi i da se zatvaraju "zračne i morske" granice s Katarom.

"Mjere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama bez osnova", kaže se u priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova Katara.

Ustvrdili su da ta odluka neće utjecati na normalni život ''građana i stanovnika Katara'', prenosi agencija Reuters.

Sankcijama se kasnije tijekom ponedjeljka pridružio i Jemen.

Vodeće aviokompanije poput Etihada i FlyDubai su suspendirale letove za Katar, a zatvoreni su svi granični prijelazi između tih država. Riječ je o najvećoj krizi između Zaljevskih zemalja posljednjih desetljeća. U središtu krize je odnos prema Iranu.

Reagirali Teheran i SAD-a

Visoki iranski dužnosnik izjavio je da prekid diplomatskih odnosa s Katarom neće pomoći u riješavanju krize na Bliskom istoku.

''Prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica. To nije način za riješavanje krize. Agresija i okupacija ne može imati za rezultat ništa drugo do nestabilnost'', izjavio je Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa Ureda iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Američki državni tajnik Rex Tillerson, koji se nalazi u Australiji izjavio je da se razlike među državama trebaju riješiti razgovorima, te je pozvao zemlje na dijalog. Pakistanski dužnosnici su, prenose agencije, rekli da nemaju namjeru prekidati diplomatske odnose s Katarom.