Saudijska Arabija 2014. postala je prvi uvoznik oružja i vojne opreme u svijetu, prešavši u tom segmentu Indiju, a razlog za to su sve veće napetosti na Bliskom istoku i u pacifičkoj Aziji, tvrde stručnjaci vodeće tvrtke za pitanja trgovine oružjem u svijetu IHS Janes sa sjedištem u Londonu.

Tijekom 2014. prodaja oružja "porasla je šestu godinu zaredom", dosegnuvši vrijednost od 64,4 milijarde dolara, u odnosu na 56 milijarda u 2013. To je povećanje za 13,4 posto, stoji u dokumentu IHS Janesa.

"Do rekordnih brojki došlo se zbog potražnje bez presedana tržišta u nastanku za vojnim zrakoplovima kao i zbog povećanih regionalnih napetosti na Bliskom istoku i u području pacifičke Azije, objasnio je Ben Moores ih IHS Janesa.

U izvješću koje pokriva 65 zemalja stoji da je odnedavno najveći kupac oružja u svijetu Rijad s uvozom u iznosu od 6,5 milijardi dolara (oko 45 milijardi kuna).

Saudijska Arabija 2013. bila je druga u svijetu po uvozu oružja i vojne opreme, a u 2014. s tog je mjesta zbacila Indiju (5,5 milijarda) te postala najznačajnije tržište za Sjedinjene Države.

"Saudijski uvoz oružja i vojne opreme povećan je za 54 posto, a rast će za 52 posto u 2015. te dosegnuti svotu od 9,8 milijarda dolara", navodi se u izvješću te se dodaje da je Bliski istok najveće regionalno tržište za prodaju oružja s oko 110 milijarda dolara potencijalnog uvoza u predstojećem desetljeću.

Samo su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 2014. uvezli vojnu opremu vrijednu oko 8,6 milijarda dolara, što je više od cijele zapadne Europe.

Kada je posrijedi izvoz oružja i vojne opreme, u izvješću stoji da je s prodajom od 23,7 milijarde dolara SAD najveći izvoznik te da na tu zemlju otpadaju dvije trećine svjetskog izvoza oružja.

Na drugom je mjestu Rusija koja najviše oružja izvozi u Kinu, a ukupna prodaja oružja i vojne opreme te zemlje čini ukupno 10 milijarda dolara, što je za 9 posto više nego u 2013.

HINA