Saudijska Arabija blokirala je dostavu hrane i pomoći u Jemen, što je UN nazvao katastrofalnim potezom za državu koja prolazi kroz najgoru humanitarnu krizu na svijetu, piše Vice News.
 
Saudijska Arabija blokirala je tijekom vikenda sve točke pristupa Jemenu iz zraka, s kopna i s mora. Vlasti su navele da je ovaj potez "pokušaj zaustavljanja ilegalne iranske prodaje oružja pobunjenicima Houthi" nakon što su presrele raketu ispaljenu iz Jemena u blizinu glavnog grada Rijada.
 
"Zapovjedništvo koalicijskih snaga odlučilo je privremeno zatvoriti sve jemenske zračne, morske i kopnene luke", izjavile su vlasti za državnu novinsku agenciju SPA.
 
"Hrana i lijekovi kritični su za preživljavanje 27 milijuna ljudi"
 
Humanitarni radnici oštro su osudili ovu odluku i upozorili na "kobne posljedice" koje će imati na državu u kojoj životi milijuna ljudi ovise o humanitarnoj pomoći.

"Putevi za opskrbu Jemena humanitarnom pomoći moraju ostati otvoreni", naglasio je direktor Crvenog križa za bliski i srednji istok Robert Mardini. "Hrana, lijekovi i ostale potrepštine kritične su za preživljavanje 27 milijuna stanovnika Jemena, koji proživljavaju već treću godinu sukoba".

Rat i epidemija kolere odnose sve više života
 
Mardini je istaknuo da je na sjevernoj granici Jemena zaustavljena dostava tableta potrebnih za sprečavanje širenja kolere.
 
"Taj put mora ostati otvoren i apsolutno je najbitnije da se operacije UN-ove zračne humanitarne pomoći neometano nastave", izjavio je Jens Laerke, glasnogovornik UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnog rada (OCHA).
 
Građanski rat u Jemenu ušao je u treću godinu, a odnio je više od 14 000 života, objavio je UN. Zabilježeno je više od 800 000 slučajeva zaraze kolerom u jednoj od najgorih epidemija u modernoj povijesti. Crveni križ je upozorio da bi broj zaraženih do kraja godine mogao narasti na čak milijun stanovnika.