Šef delegacije Europkse unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler smatra da odluka da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije poštena, ali da se ipak treba uzeti u obzir činjenica da je 25 država EU bilo čvrsto uz Balkan, njegovu europsku perspektivu te da je debata Europskog vijeća o tom pitanju bila dosta napeta.

Govoreći o financijskoj konstrukciji za Koridor 5C, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je da je riječ o 335 kilometara moderne ceste.

''Jedna trećina te dionice već je završena. Za druge dvije trećine osiguran je novac i ta prometnica bi se trebala završiti u sljedećih pet do 10 godina'', naglasio je.

Međutim, ističe da to ne znači da će put sutra biti gotov, jer ima veoma zahtjevnih dionica, poput tunela Prenj.

''Od 800 milijuna eura bespovratnih sredstava, koje je Europska unija obećala zapadnom Balkanu za razdoblje 2018. - 2020. godina, vašoj je državi pripalo više od 200 milijuna, što je najveći iznos i BiH je tu jedna pozitivna priča. No, taj novac, kao i još mnogo projekata u vrijednosti od skoro milijardu eura čeka konstituiranje vlasti'',kazao je.

Govoreći o formiranju vlasti, kazao je da kao predstavnik EU ima i ovlasti da posreduje i pomaže u gradnji dijaloga i povjerenja.

''Spreman sam to i raditi, ali treba spremnost lidera da se napredak postigne. Posredovanje ima smisla samo ako postoji volja da se nađe rješenje. Niko u Bruxellesu ne razumije, a posebno ne razumiju građani BiH, zašto treba toliko vremena da se vlast konstituira'', kazao je.

Ipak, naglašava, u posljednjih nekoliko tjedana ima naznaka napretka na tom polju te da se vrše intenzivne konzultacije i u međunarodnoj zajednici.

''Potreban je kompromis koji će svima donijeti dobro. A da bi se to dogodilo, neophodni su ustupci, koji uopće ne znače slabost, već su odraz pragmatičnosti'', istaknuo je.

Dok to ne bude, dodao je, skoro milijardu maraka europskog novca čeka da u Parlamentu bude odobreno, a odobrenja nema dok se vlast ne formira.

''I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred zastupnicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU'', poručio je.