Nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vili "Mir" u Beogradu član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je novinarima da je razgovor s Vučićem bio u četiri oka, jer je, kaže, želio i neke druge stvari prenijeti predsjedniku Srbije.

"Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju", rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Dodik je rekao da mu iskustvo govori da se pozicija RS na neki način također prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja. Ipak, naglasio je da nema pretjerana očekivanja kad je riječ o "dobrim namjerama međunarodnih faktora, prije svega iz Bruxellesa".

Jedna od tema bila je i ponovna najava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o eventualnoj reviziji tužbe protiv Srbije, a Dodik je rekao da on i SDA "Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom, te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid".

"U BiH bi bili presretni da nema RS-a, ali da ni Srbiju ne mogu vidjeti bez obzira na to što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije kazati. Njima je trn u oku RS i čine sve što mogu i imaju razrađenu strategiju kako bi trebalo eliminirati Srbiju da ne može pomoći Srbima u RS-u, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje razriješiti", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer rekao u Sarajevu da su Republika Srpska i Kosovo za Sjedinjene Američke države neusporedivi slučajevi naglasivši da je on dodao Palmeru da su usporedivi.

Tema je bila i angažiranje vojske BiH na istočnoj granici zbog migrantske krize. Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsjedništva BiH.

"A, policija jednog entiteta po Daytona ne može ući na prostor drugog entiteta bez suglasnosti i to govori o tome da ako netko hoće tako rješavati probleme onda mora znati da bi nelegitiman upad na prostor RS-a svakako legitimirao pravo Srbije da ona kao jamstvo Daytona bude tamo", rekao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao s predsjednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao, prenosi Klix.ba.