Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u Ženevi u petak da se nastavlja dijalog o sigurnosnim zahtjevima Moskve i da očekuje pisane odgovore od Washingtona idući tjedan.

Lavrov je na konferenciji za medije, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, rekao da se nada da će se ohladiti emocije oko Ukrajine i ponovio da Rusija ne predstavlja prijetnju svom susjedu, bivšoj sovjetskoj republici.

Rusija, koja je nagomilala desetke tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i poslala vojnike u Bjelorusiju na zajedničke vojne vježbe, traži da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u savez i da obustavi svoje širenje na istok. NATO je odbacio ruske zahtjeve.

Opisujući razgovore u petak kao “otvorene i korisne”, Lavrov je rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu i da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek spreman za kontakte s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ali da svaki kontakt treba biti dobro pripremljen.

Blinken će svoju konferenciju za medije održati nešto kasnije.

Blinken i Lavrov rukovali su se uoči razgovora u petak u hotelu President Wilson u švicarskoj Ženevi i složili se da ne očekuju napredak u razgovorima.

“No nadam se i očekujem da možemo testirati ostaje li otvoren put diplomacije i dijaloga. Predani smo nastavku tog puta, mirnom rješavanju naših razlika i nadam se da ćemo taj prijedlog danas testirati”, rekao je Blinken.

No nastojanja Washingtona da s Europljanima oformi zajedničku frontu prema Moskvi zakomplicirao je sam američki predsjednik Joe Biden kada je u srijedu rekao da predviđa da će Rusija “ući” u Ukrajinu te da će Moskva to skupo platiti.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.