"SDA i HDZ ne uspijevaju naći rješenja za koja smo zainteresirani, što ne znači da ih nećemo naći. To tako traje desetljećima. Imamo razmimoilaženja, ali držimo stvari u FBiH stabilnima", kazao je medijima lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa izaslanstvom HDZ BiH.

"Za ovakva teška pitanja potrebno je imati 10, 20 sastanaka da bi 21. donio rezultat. Mi smatramo da odmah treba krenuti u formiranje vlasti, restruktuiranje federalne vlasti. Ne možemo formirati čitavu federalnu vladu u jednom danu, ali možemo imati novog predsjednika FBiH i zamjenike i krenuti u proces. Po pitanju presude za ljudska prava Sejdić - Finci, imali smo razgovore i nastavit ćemo ih. Također, u vezi presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i tu ima nekih pomaka, ne bih danas mogao govoriti o suštini", kazao je Izetbegović.

Dodao je da se dvije strane opet nisu složile kada je riječ o situaciji u Mostaru.

"Oko Mostara se opet ne slažemo, SDA smatra da Mostar treba odvojiti od ova dva pitanja. Mi smatramo da treba požuriti, te da bi trebala sudjelovati i međunarodna zajednica koja je kumovala sadašnjim rješenjima".
 

"Mi Bošnjaci smatramo da princip koji je HDZ predlagao treba provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, niti približno u agencijama, institucijama. Odstranjeni smo i iz nekih bitnih segmenata gdje smatramo da nam hrvatska strana treba pomoći da dobijemo indirektno oporezivanje", dodao je Izetbegović.

"Mislim da bi trebalo relaksirati odnose i očekujemo sa strane hrvatskog partnera potez, omogućivanje potpisivanje ugovora IZ BiH sa državom", kazao je, prenosi N1.