Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sa suradnicima, te predstavnici Federalnog ministarstva financija bili su domaćini današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH na kojem su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH od 11. kolovoza ove godine, javlja Fena

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću navode kako je cilj susreta, koji je organiziran na inicijativu premijera Novalića, bio da se predstavnici tog saveza informiraju o aktivnostima Vlade na tom planu i prije rujna za kad je planirano donošenje novog zakona o umiroljeničkom i invalidskom osiguranju FBiH i kako bi bile otklonjene prepreke i nedoumice ako ih ima.

Ocijenjeno je kako su zahtjevi udruženja umirovljenika kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira mirovinski fond i da mirovine budu redovno isplaćivane.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić kazao je novinarima nakon sastanka, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, kako očekuju pismeni odgovor od Vlade FBiH o njihovim zahtjevima.

- Očekujemo pismeni odgovor od Vlade o tome kako je prihvaćeno naših šest zahtjeva. Sedmi zahtjev koji se odnosi na povećanje mirovina za deset posto onima koji su umirovljeni prije 31. 7. 1998. godine nije prihvaćen. Rečeno je kako će, nakon stabilizacije Mirovinskog fonda, Vlada razmotriti taj zahtjev. Pošto Izvršni odbor zahtjeva da svi zahtjevi budu prihvaćeni u paketu, sastanak je prekinut - kazao je.        

Za srijedu u 11 sati najavio je sjednicu Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH kad bi, kako je kazao, trebalo da se izjasne o pismenom odgovoru kojeg očekuju od Vlade FBiH.

- Sredstva za isplatu mirovina bit će osigurana do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, a sama tehnika isplate mirovina može trajati nekoliko dana - precizirao je.   

Govoreći o položaju ovdašnjih umirovljenika predsjednik Izvršnog odbora Saveza Mehmedalija Rapa iznio je podatak kako 62 posto, od 404.000 umirovljenika, živi od mirovine od 326 KM.

- Morat ćemo se pomiriti sa činjenicom kako će isplata mirovina počinjati 5. u mjesecu, pa dok ne bude.