Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović nije isključio mogućnost da ostane u Vijeću ministara BiH i naredne tri godine.

- Sve moguće opcije su u igri. Svaku opciju koju zamislite, onda je moguća i svaku razrađujemo u svakom detalju, uključujući i onu da budemo dio izvršne vlasti, ali to i ne moramo - rekao je Šarović, koji je aktualni ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Vjeruje, kaže, da je vrlo teško doći do novog Vijeća ministara BiH do lokalnih izbora 2020.

- Nije nemoguće, ali je vrlo teško - kazao je Šarović, prenosi Fena.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci dodao i da imaju jasan stav i imat će ga i poslije 5. rujna.

Kaže da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko dana dao različite izjave u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH, te da će SDS sačekati da prođe 5. rujan, a ukoliko oni koji su htjeli da formiraju vlast na nivou BiH to ne uspiju, dat će i svoje odgovore, o kojima nije preciznije govorio.

Milan Miličević izabran je danas za predsjednika Glavnog odbora SDS-a, a jedan od potpredsjednika Glavnog odbora je Zoran Lalić, dok je Zoran Latinović novi glavni tajnik SDS-a.

Nakon konstituiranja Glavnog odbora, izabrano je, kako je precizirao Šarović, osam članova Predsjedništva SDS-a, od kojih dva direktno "ulaze" po funkcijama.

Istaknuo je da su većinu odluka donijeli jednoglasno i da je ovo period unutarnjeg sređivanja stranke, nakon održane stranačke skupštine, ali i da je još posla pred SDS-om kako bi što spremniji bili pred lokalne izbore.

- Želimo da konkurenciju ostavimo jedan korak nazad - dodao je Šarović i naveo da oni imaju inicijativu i neće odstupiti ni pedalj, ali neće samo kritizirati, već predlagati i rješenja.

Miličević je rekao da su spremni da odgovore na sva krupna pitanja koja su pred njima kada je u pitanju i SDS i bitna pitanja za RS.

- Danas nije bilo iznenađenja – dodao je Miličević.