Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako su Kinezi jako zainteresirani da u Bosni i Hercegovini investiraju u proizvodnju vina i da vinske proizvode izvoze, ne samo na kineska, nego i na europska tržišta.

- Oni su vidjeli da su naše produkcije male, ali da vino možemo izvoziti bez carina te su zainteresirani za ulaganje i izvoz. Tu su vidjeli svoju mogućnost - izjavio je ministar Šarović koji danas sudjeluje na okruglom stolu "Vina i poljoprivredni proizvodi zemalja 16+1", u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Okrugli stol, koji se održava u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, pored gostiju iz Kine okupio je sudionike iz desetak zemalja, članica platforme 16+1, koji će diskutirati o mogućnostima izvoza svojih proizvoda na kinesko tržište.

Po riječima ministra Šarovića, proizvođači vina iz BiH već nekoliko godina izvoze u Kinu, ali u manjim količinama, za razliku od Srbije, Crne Gore, Mađarske i drugih zemalja koje su ranije ostvarivale bolje rezultate, javila je Fena.

Kako bi rezultati bili bolji, ministar kaže kako je u planu stvaranje logističkog centra u regiji između zemalja članica platforme te da se iz tog logističkog centra vrši stalna distribucija na kinesko tržište.

Zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu, platformu 16+1 nazvao je "dobitnom kombinacijom", kako za Kinu, tako i za zemlje središnje i istočne Europe.

- Kina se doista jako intenzivno razvija. Imamo 1,4 milijarde stanovnika od čega 400 milijuna pripada srednjoj klasi. Riječ je, dakle, o zaista impozantnom i velikom tržištu, ne samo za BiH, nego za svijet uopće - kazao je.

Istaknuo je kako postoje velike mogućnosti da značajan broj različitih proizvoda budu izvezeni u Kinu te da platforma zemljama središnje i istočne Europe pruža priliku prezentirati svoje proizvode na kineskom tržištu.

Također je pozivao sve kineske investitore koji su zainteresirani za platformu i ovaj dio Europe da surađuju i ovdje investiraju.

- Oni su ti koji vam mogu pomoći kako unaprijediti i povećati proizvodnju i plasirati proizvode u Kinu i oni su također ti koji utječu na konzumente u Kini - kazao je Dongyu, naglasivši kako je vinogradsrstvo potencijal na kojemu se može surađivati i tu suradnju unaprijeđivati.

Prvi.tv