Prema podacima Svjetske zdravstvne organizacije, više od 7 milijuna ljudi godišnje umre zbog utjecaja zagađenog zraka, dok 91% populacije živi u mjestima gdje kvaliteta zraka prelazi smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.

Procjenjuje se da zagađen zrak izaziva smrt usljed moždanog udara, srčanih bolesti, raka pluća i kroničnih respiratornih bolesti. U usporedbi s podacima iz 2014. godine ovaj broj je porastao za tri milijuna ljudi, zbog čega je 2018. održana i prva Konferencija na temu zagađenosti zraka i politika u rješavanju ovog problema.

Istraživanje SZO dalje govoro o postocima smrtnosti u različitim državama. Iako zagađenost atmosferskog zraka utječe podjednako na razvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje s niskim i srednjim dohotkom doživljavaju najveći stupanj smrtnosti usljed ovakvih faktora, a posebno se ističu regije zapadnog Pacifika i jugoistočne Azije.

Politike koje podržavaju ulaganje u čistiji transport i energetski učinkovitu proizvodnju električne energije, industriju i bolje upravljanje komunalnim otpadom mogu učinkovito smanjiti ključne izvore zagađenja zraka.

Veliki smog u Londonu je u prosincu 1952. odnio oko 12.000 života, što se smatra prvom velikom posljedicom zagađenja, nakon čega se počelo ozbiljnije razmišljati o drukčijem pristupu smogu, zagađenju zraka i negativnom uticaju industrije. Zagađenost zraka u BiH najčešće je izražen u sredinima gdje su prisutne teške industrije i izrazito gust promet. 

Indeks zagađenosti u Sarajevu u zimu prošle godine je iznosio 393, što je okarakterizirano kao izuzetno opasno, prenosi Pogled.ba.