'Paralelni svemir' Bakira Izetbegovića zadnjih dana je putovao Austrijom i držao ratne govore dijaspori pokušavajući ih privoliti da izađu na izbore i pomognu projekt stvaranja BiH kao države jednog naroda. U prijevodu, isti oni koji su zbog politike SDA otišli sa ovih prostora, sada bi trebali glasovati za tu stranku.

Osim što je najavio nastavak terora nad Hrvatima, ulazak u još veći sukob sa Srbima i pokušaj preuzimanja poluga vlasti u RS-u, Izetbegović je iznio i niz laži u svojim govorima. Jedna od njih, a koju je ponavljao tijekom turneje koju smo nazvali 'Paralelni svemir' Bakira Izetbegovića po Austriji je laž kako se u Sarajevu prikupi više ODV-a nego u cijeloj Republici Srpskoj.

To što tvrdi Izetbegović po Austriji je prema informacija Uprave za neizravno oporezivanje BiH jednostavno nemoguće izračunati.

-Mi nismo nikad vadili podatke iz sustava po općini uplate, upravo iz razloga što se podaci prema mjestu uplate ne mogu smatrati relevantnima kad je u pitanju raspodjela prihoda od neizravnih poreza. Ako bi se podaci vadili prema mjestu uplate, sasvim logično bi bilo da je najviše prihoda uplaćeno u Sarajevu, zato što tu sjedište ima najviše velikih tvrtki, ali još jednom ističem da su te tvrtke u Sarajevu samo izvršile uplatu PDV-a, a da su taj PDV iskazan na računima platili građani širom BiH. Najveći obveznici su svakako telekom operateri, elektroprivrede, veliki lanci marketa, tvrtke koje se bave prodajom akciznih proizvoda poput nafte, cigareta i sl. U sustavu PDV u BIH ukupno je 15.600 obveznika koji imaju sjedište u Sarajevu, dakle skoro 32 % svih obveznika u BiH ima sjedište u Sarajevu. Među njima je dosta jako velikih obveznika. Iz tog razloga ako bi se vadili podaci prema mjestu uplate ispada da je u Sarajevu uplaćeno najviše PDV-a, što je točno. Ali, taj PDV nisu platili samo građani Sarajeva, već građani cijele Bosne i Hercegovini koji su kupovali robu i usluge od tih tvrtki koje imaju sjedište u Sarajevu, a posluju na teritoriji cijele BiH - rekao je za Pogled.ba Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikaciju i međunarodnu suradnju UNO BIH.

Znači, ne samo da je laž kako Sarajevo plaća više PDV-a od cijele Republike Srpske nego je nemoguće doći do brojki o kojima priča Bakir Izetbegović.

-Ukoliko imamo jednu tvrtku koja ima sjedište u jednom gradu, npr. u Sarajevu, a ima poslovnice širom BiH, ta tvrtka predaje jednu PDV prijavu u Sarajevu i vrši jednu uplatu u Sarajevu. Međutim, tu se nalazi novac svih građana BiH koji su taj PDV platili kao krajnji kupci na računima i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i Brčko distriktu, gdje god ta tvrtka ima svoje poslovnice. Zato prema važećoj zakonskoj regulativi ta tvrtka mora u PDV prijavi posebno razdvojiti podatke o krajnjoj potrošnji, odnosno precizirati koliko su PDV-a uplatili građani Federaciji, koliko građani Republike Srpske i koliko građani Brčko distrikta. Kada se svi podaci od svih tvrtki ubace u sustav UNO na ovaj način, dobivamo ukupne podatke o krajnjoj potrošnji u BiH na osnovu kojih se izračunavaju koeficijenti za raspodjelu prihoda entitetima i Brčko distriktu (Brčko distrikt ima fiksni koeficijent 3,55 % koji je ranije svojom odlukom nametnuo Visoki predstavnik, iako ovaj dio BiH prema podacima o krajnjoj potrošnji nikad nije trebao dobiti ovaj iznos prihoda sa Jedinstvenog računa UNO) - dodatno nam pojašnjava Kovačević.

Ovo je samo jedna u nizu manipulacija kojima se služi bošnjački lider u BIH kako bi prikrio stvarne probleme ove zemlje. Jer lakše je pričati o ovome nego o diplomama u svojoj kući ili respiratorima koje su kadrovi SDA spasonosno kupovali građanima ove zemlje preko tvrtke koja se bavi malinama.

Pogled.ba