Nakon najtoplijeg siječnja u posljednjih 50 godina i najnižih oborina od 1930., najvećem brazilskom gradu prijeti redukcija vode. Dio stručnjaka predviđa da bi grad, ako se situacija ne popravi, za vrijeme SP-a mogao imati velikih problema s opskrbom i nestašicom vode. Trenutačno je voda u glavnom gradskom rezervoaru Cantareira pala na svega 11 posto.

Situacija je dramatična. Ako se situacija ne popravi grad će za vrijeme SP-a ostati bez vode, izjavio je direktor konzultantske tvrtke specijalizirane za korištenje voda Paulo Costa. Costa je dodao kako je nevjerojatno da Brazil, koji je zemlja s najvećim rezervama vode na svijetu, ima toliko problema s opskrbom vode.

Grad ima više od 12 milijuna stanovnika, međutim računajući i šire područje grada, u Sao Paulu živi čak 19 milijuna ljudi. Građani se žale kako u pojedinim dijelovima grada već sada nema vode i kako su gradske vlasti započele s redukcijom.

Iz komunalnog poduzeća poručili su kako će se okrenuti drugim izvorima u regiji, ali stručnjaci smatraju kako ponestaje opcija. Guverner države Sao Paulo Geraldo Alckmin najavio je velike novčane kazne za one koji su povećali potrošnju vode početkom ovog mjeseca usprkos apelima na štednju.

Profesor Rubem Porto sa sveučilišta Sao Paulo smatra kako bi situacija mogla biti još i gora jer je vremenska prognoza iznimno nepovoljna. Zanimljivo, rijeka Tiete je nekad bila izvor slatke vode za grad, ali je u drugoj polovici 20. stoljeća znatno zagađena kanalizacijom i industrijskom aktivnosti, kao i njezina pritoka Pinheiros.