Stranka za Bosnu i Hercegovinu u današnjem priopćenju izrazila je uvjerenje da su "nedopustivi dosadašnji postupci entitetskih vlada kada je u pitanju donošenje zakonodavstva u oblasti energije i plina na nivou BiH", koji su i bili povod sa sazivanje jučerašnjeg hitnog sastanka u Tajništvu energetske zajednice u Beču.

''Neispunjavanjem preuzetih obaveza Energetske zajednice, osim novih sankcija Bosni i Hercegovini, doći će i do prepreka u razvoju energetskog sektora, a BiH će ostati bez značajnih sredstava koja treba dobiti broz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove. To u krajnjoj liniji šteti građanima BiH i energetskom sektoru koji gubi nekoliko desetina milijuna eura grant sredstava i povoljnih kredita'', navode iz Stranke za BiH.

Ističu da dužnosnici iz RS-a blokiranjem donošenja seta zakona u skladu s EU energetskim paketom, na još jedan način pokušavaju oslabiti BiH i usporiti njen put ka Europskoj uniji.

Nedopustivim Stranka za BiH smatra što je u državi uzrok nerješavanja bitnih ekonomskih pitanja, entitetsko previranje, koje u međunarodnim krugovima šteti ugledu Bosne i Hercegovine i usporava njen razvoj.

Zato poziva entitetske vlade i Vijeće ministara BiH da usklade odredbe i ispune svoje obveze kako bi umanjili već nanesene štetne posljedice po BiH i njene građane, priopćeno je iz Stranke za BiH.