Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke su tiskane u arku 10 te kao samoljepive u rolama pakiranim u prigodne kutije od po 100 komada (50 s božićnim i 50 s novogodišnjim motivom). U poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2023.

U Evanđelju po Mateju opisan je događaj kada su se novorođenom Isusu, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došla pokloniti tri mudraca ili kralja „s Istoka”. Najčešće se prikazuju i predstavljaju kao muškarci u različitim životnim dobima (mladić, zreo muškarac i starac) te različitih rasa odnosno boje kože. Ne zna se odakle su došli niti kako se zovu, ali su se od 8. stoljeća ustalila imena Baltazar, Melkior i Gašpar. Oni su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo objavivši im rođenje Spasitelja.

Njihova imena imaju snažnu simboliku: Melkior na hebrejskom znači „kralj svjetla“, Baltazar na asirskom „Bog štiti njegov život“, a Gašpar na perzijskom znači „Čuvar blaga“. I darovi koje su donijeli djetetu Isusu imaju svoju simboliku: mirta mu je darovana kao čovjeku, tamjan kao Bogu, a zlato kao Kralju.

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja, šestoga dana nove godine čiji je dolazak proslavljen veselo uz najljepše želje i darove. Svako darivanje iskaz je zahvalnost, poštovanja ili ljubavi. I danas je isto kao u vrijeme kada su tri kralja darovala malenoga Isusa čiji je dolazak najavio novu zoru ljudskog postojanja.

Ovo izdanje koje autorski potpisuje Vilim Parić, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

HP Mostar