Istaknuti nasilni SDA-ovac i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u svom obraćanju putem Facebooka pozvao je bošnjake da iziđu na "barikadiranje" Mostara. Poziva na sprječavanje rada specijalne policije te „pokazivanje nadmoći" u Hercegovini, te otvoreno poziva bošnjake na upotrebu sile i blokadu Mostara.

Kako Kaplan navodi u svome statusu, ta ista specijalna policija njega i njegove pristaše nije smjela ni pogledati 2016. godine u Stocu kada su poslani zbog napada na Ivana Perića kojega je tada Kaplan fizički napao udarajući ga šakom u predjelu glave. Nadalje, ironično se obraća zbog neuhićenja Hercega i Lasića, te poziva HDZ da "dođu vidjeti tko je gazda u Hercegovini, jer se ne boji ustaša preobučenih u ruho zvaničnih institucija".

Ovaj nekadašnji federalni ministar kulture u svome facebook statusu navodi da ima onih koji su pokazali da „smiju sve", misleći pritom i na sebe. Ostaje nam vidjeti smije li jedan zastupnik pozivati na ovakav teroristički čin protiv vlasi svoje istomišljenike, prijeteći neredima u već uzavreloj situaciji. Potaknuti njegovim Facebook statusom iz Mostara pristižu odgovori kako bi mostarci „jedva dočekali" Kaplanove barikade, što bi u konačnici rezulatiralo novim nepotrebnim obračunima.

Kaplanov princip političkog i društvenog djelovanja ipak se ogleda u uporabi sile, kao što se vidi, što potvrđuje još jednom ispravnost tadašnje odluke Komesara Lasića u slanju specijalnih snaga u Stolac koji su smirili Kaplana i njegove „pristaše" tijekom izbora 2016. Suvremena definicija terorizam objašanjava kao „postizanje političkih ciljeva uporabom fizičkog nasilja i/ili bilo koje vrste sile protiv društva ili njegovih pojedinaca – poilitičkih neistomišljenika". Čini li ova definicija Samira Kaplana i njegove pristaše čini teroristima? Svakako su ovakvi, ili istupi koji otvoreno pozivaju na nasilje nedopustivi u demokratskom političkom poretku, stoga se pitamo kako Samir Kaplan može biti članom ili predstavljati jednu političku stranku koja u svom nazivu ima termin „demokratsko"? Jeli Kaplan djeluje po nalogu stranke? Ako jeste onda ta stranka ozbiljno ugrožava demokratski poredak BiH. Ako ipak ne djeluje, zašto je još član iste stranke?