Općinski sud u Čapljini izrekao je danas prvostupanjsku presudu Salmiru Kaplanu i drugima zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016.

Kaplanu je izrečena kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću od deset mjeseci.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne i to Kaplanu 1.500 KM, koliko i Mahmutćehajiću, a Ljuboviću 1.000 KM. Na izrečene kazne bit će uložena i žalba.

Inače, na glavnom pretresu u ovom predmetu, 17. prosinca 2019. godine, na Općinskom sudu u Čapljini je rečeno da su optuženi nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke te je za njih tražena zatvorska kazna.

Do nereda u Stocu došlo je u listopadu 2016, kada je, kako se navodi, spomenuta trojka prekinula izborni proces revoltirana izbornim manipulacijama.

On su tada, kako se dodaje, pobacali kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika, na ponovljenim izborima nije dozvoljena kandidatura. U među vremenu, Kaplan je nadgledao izbore u Azerbajdžanu.


Bljesak.info