Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej, koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, sahranjen je u subotu u Hramu Svetog Save, piše RTS. Svetu misu služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a u njoj su sudjelovali vladike i 16 svećenika.

"Mi smo u danima kada se u svijetu govori, viče i kliče, piše, objavljuje o miru, možda više nego u ukupnoj povijesti čovječanstva, a opet, u ove naše dane, ni vanjski, kao odsustvo ratovanja, bolesti, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čovječanstva, pa i nas pravoslavnih kršćana", poručio je episkop bački Irinej Bulović, koji je prvi govorio na misi.

Episkop bački rekao je da je patrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama. "Neki su govorili da nije dovoljno suvremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju pripisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise. Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovjek mira."

Sahrani su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se po dolasku u Hram poklonio nad lijesom, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik te premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

Vučić je rekao da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve - boga, ljubav i Srbiju te cjelokupan srpski narod. "Njegov bog bio je bog razuma, koji prašta, razumije i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razumije, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu mrziti", dodao je. "Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije."

Predsjednik Srbije rekao je da je Irinej ostavio djelo vrijedno divljenja te da je mnogo energije i ljubavi uložio u izgradnju Hrama Svetog Save. "Spreman sam reći da bismo ovaj hram gradili desetljećima da njega nije bila. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Volio je Rusiju, patrijarha Kirila, predsjedniku Vladimiru Putinu bio je beskrajno zahvalan. Ali, nikad nije bio protiv Zapada. Vjerovao je da se i tu može izgraditi mir", dodao je.

Dodik je u svom govoru rekao da Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije plakala, a ni veselila se bez Irineja. "Imao je ljubav za sve nas i rado je dolazio. Kod nas nije bio gost već pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga naše crkve", rekao je Dodik. "On je sve radio bez mnogo buke."

Mitropolit Hrizostom rekao je da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju. "Vijest je rastužila milijune Srba širom svijeta i kršćanske braće s istoka, zapada, sjevera i juga", rekao je te dodao da je patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla.

Nova.rs piše da je pažnju korisnika društvenih mreža okupirao svećenik azijskog podrijetla.

Neki su istaknuli da Japanska Pravoslavna crkva postoji više od 150 godina te da njegova nazočnost na sahrani ne bi trebala nikoga čuditi. Nova.rs navodi da se spominje da je mladić đakon mitropolita volokolamskog Ilariona.

Na sahrani je pročitano i pismo ruskog patrijarha Kirila. "Bog je crkvi svetog Save darovao mudrog patrijarha koji je cijeli život posvetio njezinoj duhovnoj brizi. Patrijarh se trudio biti pored svoje pastve, radujući se radosnima i tugujući s tužnima", stajalo je u pismu. "Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u povijest kao jedno od njegovih glavnih postignuća."

Kripta u kojoj je sahranjen patrijarh Irinej veličine je 250 kvadratnih metara.