Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke s motivima šaha u povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir. Šah je jedna od najstarijih i najraširenijih igara na ploči.

Šahovska ploča kvadratnog je oblika i podijeljena u 64 polja koja su naizmjenično obojena svijetlom i tamnom bojom. U početnoj poziciji je 16 bijelih i 16 crnih figura (po jedan kralj i dama, po 2 topa, lovca i skakača te 8 pješaka). Iako igra s ovakvom pločom i figurama postoji još od VI. st., konačna pravila su utvrđena tek u XIX. stoljeću. Jedan igrač igra s figurama bijele boje i on vuče prvi potez, a drugi s figurama crne boje. Kralj se može kretati po jedno polje na sve strane. I dok se top ili kula može kretati ravno, linijski po jedno ili više polja, lovac se može kretati samo dijagonalno. Najjača figura je kraljica ili dama koja objedinjuje hod topa i lovca. Jedina figura koja može preskakati druge figure je skakač ili konj koji se kreće u obliku slova L. Pješak se s polaznog polja može povući naprijed za jedno ili dva polja. Ako stigne na posljednje polje svoga reda, pretvara se, po želji igrača, u neku od jačih figura (osim kralja). Partija završava pobjedom jednoga od šahista ili remijem (neodlučeno).

Autorica likovnog rješenja je Božana Bošnjak. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba