Od 9. do 25. veljače u južnokorejskom Pjongčangu će se održati Zimske olimpijske igre. Organizatori su sve potrebne objekte završili u roku, Igre praktički već sada mogu započeti, no otkriveni su detalji što će biti s nekim od građevina po svršetku

Južna Koreja jedna je od najrazvijenijih zemalja svijeta, tehnološki u samom vrhu, pa niti ne čude neke od odluka vezanih za pojedine objekte koji se nakon Olimpijskih igara jednostavno neće koristiti.

Organizatori su tako odlučili da će glavni stadion kapaciteta 35.000 mjesta, koji je izgrađen samo za Igre, a koštao je nešto manje od 100 milijuna eura, nakon završetka istih jednostavno - srušiti!

To znači da će ga upotrijebiti samo četiri puta - za otvaranje i zatvaranje Igara, te za otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih ZOI. Ispada da će 'po upotrebi' stadion koštati 25 milijuna eura! Čak i za bogatu Južnu Koreju - previše.

Tamošnja se javnost pobunila, no organizatori uvjeravaju kako je bolje da se stadion nakon upotrebe sruši nego da desetljećima trune i propada neiskorišten. Takvih je primjera previše, počevši od Sarajeva koje je još 1984. godine ugostilo ZOI, ali sličnih problema ima i norveški Lillehammer jer je u takvim sredinama upitna održivost dvorana za brzo klizanje, hokej, općenito velikih stadiona i onih specijaliziranih. Velikih problema s neiskorištenim građevinama imaju i organizatori Ljetnih OI, poput Atene i Rio de Janeira

Odlučeno je kako će još neki objekti u Pjongčangu otići 'u prašinu' nakon završetka ZOI i Paraolimpijskih ZOI, a sigurno je tek kako će preživjeti najveći dio Olimpijskog sela koje će iskoristiti kao turistički kompleks.