Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković bit će u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Mostaru, 13. prosinca 2021. godine.

Kako je priopćeno iz Vlade RH, Premijer Andrej Plenković – koji je u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini bio 28. i 29. listopada 2016. – ovog se puta odaziva na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s kojim će održati sastanak i konferenciju za medije.

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedateljem Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predsjedateljem Zastupničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama bit će aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije COVID-19, o suradnji na realizaciji zajedničkih projekata, osobito u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju gospodarskih odnosa, o suradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj potpori Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade položit će vijenac na 'Mostu Suade i Olge' u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. travnja 1992.

Predsjednik Vlade će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, navodi se u priopćenju.

Prije polaska za Mostar, predsjednik Vlade će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se predsjednik Vlade susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.