Sadnja šljiva iz koštica može se lako obaviti, ali potrebno je znati korake uz koje će biljka doista roditi plodove. Saznajte kako iskoristiti košticu.

Drvo šljive doseže srednju veličinu, a odlikuje se sočnim ljubičastim plodovima. Najčešće do cvatnje dolazi u proljeće, a fini plodovi sazrijevaju u kolovozu. Šljive su izdržljiva sorta i ne treba ih mnogo orezivati. Međutim, kako ih saditi? Sadnja šljiva iz koštica jedan je od načina za koji se mnogi odlučuju.

Sadnja šljiva iz koštica slična je kao sadnji marelice ili brske iz koštice. Uspjeh najviše ovisi o kvaliteti zemlje u koju košticu stavljamo te klimi, a plodovi dolazi za nekoliko godina. Evo kako iskoristiti plod šljive i zasaditi košticu.
 
Sadnja šljiva iz koštica – koraci za uspjeh

Košticu ne možemo samo staviti u zemlju i čekati godinama dan nikne. Postoje određeni ‘predkoraci’ zahvaljujući kojima će biljka doista uspjeti. Za početak, nakon što pojedete šljivu, košticu vrlo dobro operite. Na njoj ne smije biti mesa.

Valja ih osušiti, a taj proces traje i do tri mjeseca. Koštice se spremaju dalje od vlažnih prostora i barikadiraju tako da se posve isuše.

Kada su spremne, stavljamo ih u toplu vodu i zatvaramo u staklenku na barem 24 sata. Nakon toga šljive možemo zasaditi u tlo u koje im odgovara i zalijevati prema uobičajenim uputama, piše Životistil.