Listopad je mjesec kada se priroda priprema za zimu, ali to ne znači da se vrtlari moraju povući iz svojih vrtova. Naprotiv, ovo je savršeno vrijeme za sadnju povrtlarskih biljaka koje će donijeti obilje ukusne hrane u proljeće i rano ljeto. U ovom članku, istražit ćemo nekoliko popularnih povrtlarskih biljaka koje se mogu uspješno posaditi u listopadu i pružiti vam savjete o njihovoj sadnji i njezi.

Bijeli Luk

Optimalni rok za sadnju bijelog luka je druga polovina listopada. Važno je napomenuti da je kvaliteta sjemena ključan faktor uspjeha u uzgoju bijelog luka. Stručnjaci preporučuju korištenje certificiranog sjemena kako bi se izbjegle bolesti i osiguralo zdravo bilje.

Bijeli luk preferira plodnu i rastresitu zemlju s adekvatnim nivoom vlage. Također, dobro uspijeva nakon krumpira, kupusnjača, mrkve, tikvica, salate i krastavaca. Ne zaboravite redovno zalijevanje i osnovne mjere njege kako biste osigurali zdrav rast i obilnu berbu.

Crni Luk

Crni luk možete posaditi u jesen iz rasada ili sadnjom arpadžika. Rasad crnog luka se sadi početkom listopada, kada ima 3-4 lista. Ako želite da dobijete mladi luk u proljeće, sadnja arpadžika može se obaviti i u listopadu. Srebrnjak je popularna sorta za jesenji uzgoj jer je otporan na hladnoću.

Različite vrste crnog luka nude raznolik ukus i upotrebu u kulinarstvu, pa se opredijelite za onu koja najbolje odgovara vašem ukusu.

Grašak

Grašak je još jedna biljka koja se može uspješno gajiti u jesen. Sjetva graška u sredini listopada omogućava veći i kvalitetniji prinos. Odaberite sorte koje imaju duži vegetacioni period kako biste izbjegli oštećenja biljaka tijekom hladnih dana.

Grašak je bogat vitaminima i vlaknima, što ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani.

Peršun

Peršun je biljka koja se može saditi iz rasada, a idealno vrijeme za sadnju je u listopadu i studenom. Otporan je na hladnoću i može izdržati temperature do minus 20 stupnjeva. U vrtu se gaji zbog korjena, dok se u zatvorenim prostorima koristi zbog lišća.

Gajenje peršuna može biti izvanredno i u jesenjem periodu.

Pored povrtlarskih kultura u jesen se siju ozime žitarice kao i jesenje cvijeće

Jesenje cvijeće

Oktobar je također idealno vrijeme da posadite jesenje cvijeće koje će u rano proljeće obogatiti vaš vrt bojama i mirisima. Razmotrite različite vrste cvijeća koje će osvježiti vaše vanjske prostore.

U zaključku, listopad nudi mnoge mogućnosti za sadnju povrtlarskih biljaka i cvijeća koje će obogatiti vašu baštu u narednim mjesecima. Pravilna priprema tla, izbor pravog sjemena i redovna njega će osigurati obilan i ukusan urod. Iskoristite ove savjete kako biste stvorili uspješnu jesenju baštu, piše Agrosavjet.com