Temperature ovih dana su iznimno visoke pa iako se mahune inače siju krajem travnja, možete probati već sada. Ipak, prvo provjerite prognozu, jer su osjetljive na niske temperature i vlagu, posebno na mraz.

Mahune možete sijati u redove ili kućice. Ako sijete u redove, razmak između biljaka je pet centimetara za niske, a osam za visoke sorte, za koje računajte da će trebati potporu uz pomoć štapova. Ako sijete u kućice, dovoljno će biti četiri-pet sjemenki.

Mahune posadite na mjesto s puno svjetla, gdje je tlo rahlo i blago kiselo. Ovisno o kvaliteti tla, posijte ih na dubinu od dva do četiri centimetra. Vodite računa da ih na istom mjestu smijete uzgajati svake četiri godine. U međuvremenu na tom dijelu vrta uzgajajte papriku ili rajčicu, jer mahune obogaćuju tlo dušikom.

Kod uzgoja je važno dobro odrediti koliko zalijevati. Nedostatak vode može utjecati na formiranje mahuna, a najviše vlage trebaju u vrijeme cvatnje. Kad biljke razviju prve listiće, prihranite ih kalcijem i dušikom te redovito okopavajte.