Sve više ljudi shvaća važnost uzgoja vlastitih namirnica, a krumpir je jedna od omiljenih namirnica koja se lako može gajiti u vrećama za zemlju. Ova praktična metoda omogućava uzgoj krumpira čak i onima s ograničenim prostorom u dvorištu. U nastavku, otkrivamo vam sve što trebate znati o uzgoju krumpira u vrećama.

Izbor vreće i priprema zemlje

Prvi korak ka uspješnom uzgoju krumpira u vrećama jeste odabir odgovarajuće vreće. Vreća treba da bude dovoljno duboka kako bi omogućila rast krumpira.

Nakon što ste odabrali vreću, napunite je do trećine kvalitetnom zemljom za sadnju. Krumpiri vole dobro drenirano tlo, stoga se pobrinite da se voda ne zadržava u vreći.

Sadnja i rast krumpira

Položite krumpire na površinu zemlje u vreći, ostavljajući dovoljno prostora između svakog krumpira. Prekrijte ih s oko 10 centimetara zemlje.

Nakon što krumpiri niknu i dostignu visinu od 10 centimetara, prekrijte ih novim slojem zemlje. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta kako bi osigurali da krumpir ostane pokriven i zaštićen od sunca.

Održavanje i berba

Zemlju u vreći održavajte vlažnom, ali ne dozvoljavajte da postane previše vlažna, jer to može dovesti do truljenja krumpira. Zalijevajte prema potrebi kako biste održali optimalnu vlažnost tla.

Nakon što krumpiri procvjetaju, možete početi razmišljati o berbi. Deset dana nakon što biljke procvjetaju, već možete vaditi prve krtole/gomolje. Idealno bi bilo da vreća ima otvor sa strane, kako biste mogli vaditi krumpir po potrebi, a istovremeno omogućiti preostalim krtolama da nastave rasti u oslobođenom prostoru.

Uzgoj krumpira u vrećama je izuzetno praktična metoda koja vam omogućava da uzgojite ovu omiljenu namirnicu bez obzira na to koliko prostora imate na raspolaganju. Prateći navedene korake, možete se radovati bogatim i ukusnim gomoljima u vlastitom dvorištu.