Trumpova administracija zaprijetila je da će nametnuti 25-postotnu carinu na uvoz automobila iz Europe ako Britanija, Francuska i Njemačka formalno ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma 2015., izvijestio je u srijedu Washington Post pozivajući se na neimenovane europske dužnosnike.

Tri su europske zemlje pokrenule u utorak mehanizam za rješavanje spora, što predstavlja službenu optužbu protiv Teherana za kršenje uvjeta sporazuma i moglo bi dovesti do obnove ukinutih sankcija Ujedinjenih naroda.

Iran je kritizirao taj potez, nazivajući ga "strateškom greškom".

Iako je Trump i prije upućivao prijetnje uvođenjem carine na uvoz automobila iz Europe, namjera mu je dobiti bolje uvjete za Washington unutar američko-europskih trgovinskih odnosa, a ne mijenjati europsku vanjsku politiku, prenosi Post.

Pritom nije jasno je li prijetnja potrebna budući da su Europljani već tjednima najavljivali namjeru da pokrenu mehanizam za spor, izvijestio je list.

Trump je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma kao dio strategije da se Teheran prisili na pristanak na dogovor.

Iran, koji poriče da je njegov nuklearni program usmjeren na izradu bombe, postupno je odustao od svojih obveza iz sporazuma nakon povlačenja SAD-a.

Rusija, druga potpisnica pakta, priopćila je kako ne vidi razloga za pokretanje mehanizma za rješavanje spora, prenosi Hina.