Pet ljudi je poginulo u četvrtak u pucnjavi u gradu Chattanooge u Tennesseeju, na jugu SAD-a, uključujući i napadača koji je otvorio vatru na dva vojna objekta, izvješćuju agencije i ističu da su lokalne vlasti priopćile da je riječ o terorističkom činu.

Napadač u otvorenom Ford Mustangu otvorio je vatru na vojni centar za novačenje i pričuvni centar ratne mornarice, koji su jedan od drugog udaljeni 10 kilometara.

Prije nego su ga likvidirale snage reda, u ubilačkom je pohodu, kako javlja AFP, ubio četvero vojnika. Policija je na Twitteru kratko objavila da je pucnjava "okončana".
 

"Ovaj slučaj vodimo kao teroristički čin", kazao je Bill Killian, državni odvjetnik za istočni okrug Tenneesseeja.

Prema prvim informacijama, vjeruje se da je 24-godišnji Muhammad Youssef Abdulazeez rodom iz Kuvajta, ali zasad nije jasno posjeduje li američko državljanstvo.

Navodno je imao prijavljeno prebivalište u jednom mjestu u okolici Chattanooge. Nema ni podataka o njegovim motivima, a ni špekulacije o njegovoj navodnoj povezanosti s islamskim radikalima nisu potvrđene.

O napadu na vojna postrojenja obavješten je i predsjednik Barack Obama.

U blizini mjesta pucnjave zatvoreni su svi poslovni prostori, koledž i ostale ustanove, prenosi Hina. Na mjesto događaja stigle su u savezne vlasti.