Piloti koji su u petak sletjeli u jednu od najprometnijih zračnih luka u svijetu, JF Kennedy zamijetili su bespilotne letjelice, a treći je pilot dron uočio u nedjelju navečer.
Upozorenje ministarstva domovinske sigurnosti objavljeno je u obliku letka poslanog policijskim postajama diljem Sjedinjenih Država, prenosi CBS.

"Iako u većini takvih slučajnih 'bliskih susreta' nema zlih namjera, oni su pokazatelj potencijalnih propusta u sigurnosnim pravilima... što bi protivnici mogli iskoristiti da dronove upotrijebe za napade", stoji u letku.

Senator Charles Chumer ranije tijekom godine pozvao je Saveznu zrakoplovnu upravu da pooštri pravila kada su bespilotne letjelice posrijedi.

Njujorški senator zatražio je da rekreacijski dronovi budu opremljeni softwareom koji će im onemogućiti letenje iznad visine od 152 metra te da im se ograniči letenje u promjeru od tri kilometra od zračnih luka i ostalih sličnih mjesta na kojima bi mogli ugroziti civile.

Po dosadašnjem zakonu bespilotne letjelice ne smiju letjeti iznad 121 metra ili u promjeru od osam kilometara od bilo koje zračne luke, a da se prethodno o letu ne obavijeste kontrolori letenja, prenosi Hina.