Sjedinjene Države zatražile su od Europske unije da uvede sankcije Iranu zbog raketnog programa. Specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook odbacio je iranske tvrdnje da je program naoružanja Teherana namijenjen isključivo u obrambene svrhe.

''Kako vodeći svjetski sponzor terorizma može tvrditi da ima pravo na obranu? Iranske sigurnosne brige zapravo su samostvorene'', izjavio je Hook novinarima u avionu na letu za Bruxelles, gdje će se američki državni tajnik Mike Pompeo danas sastati sa šefovima diplomacija ostalih članica NATO-a.

''Voljeli bismo da Europska unija uvede sankcije Iranu zbog njegovog raketnog programa'', dodao je Hook.

Washington optužuje Iran da je izveo novu raketnu probu kojom se krši rezolucija Viječa sigurnosti UN-a broj 2231.

SAD su se povukle iz multilateralnog sporazuma s Iranom koji je imao za cilj spriječiti Teheran da proizvede nuklearno oružje.  Nuklearni sporazum, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPA), finaiziran je u 2015. u Beču između Irana i šest svjetskih sila.

Iran poštuje sporazum, ali su SAD ponovo uvele sankcije Islamskoj Republici. Europa, Kina i Rusija kritiziraju američko povlačenje iz sporazuma, čije su također potpisnice, prenosi dpa.