Američki dužnosnici pripremaju se za sve izgledniju mogućnost da će se rusko-ukrajinski rat pretvoriti u dugotrajni sukob manjeg intenziteta koji će trajati mnogo godina - možda desetljeća - slično nizu sučeljavanja na Korejskom poluotoku, u Južnoj Aziji i šire.

Opcije o kojima se raspravljalo unutar Bidenove administracije za dugoročno "zamrzavanje" uključuju pitanja gdje postaviti potencijalne linije oko kojih bi se Ukrajina i Rusija složile, ali koje ne bi morale biti službene granice. Rasprave su održane u raznim američkim agencijama u Bijeloj kući.

To je scenarij koji bi se mogao pokazati najrealističnijim dugoročnim ishodom s obzirom na to da se čini kako ni Kijev ni Moskva nisu skloni priznati poraz. Scenarij također postaje sve vjerojatniji zbog rastućeg razmišljanja unutar Bidenove administracije da nadolazeća ukrajinska protuofenziva neće zadati smrtni udarac Rusiji, piše Politico.

Zamrznuti sukob - u kojem borbe prestaju, ali ni jedna strana nije proglašena pobjednicom niti se slažu da je rat službeno završen - također bi mogao biti politički prihvatljiv dugoročni rezultat za Sjedinjene Američke Države i druge zemlje koje podupiru Ukrajinu. To bi značilo da vojni obračun jenjava, troškovi potpore Kijevu također bi vjerojatno opali, a pozornost javnosti na rat bi oslabila.

"Planiramo dugoročno bez obzira na scenarij koji će se na kraju ostvariti", rekao je američki dužnosnik upoznat s raspravama Bidenove administracije o Ukrajini. Dužnosnik je dodao da je takvo planiranje u sve većem fokusu administracije, dok se prošlih mjeseci "sve događalo hitno i kratkoročno".

SAD se priprema za zamrzavanje borbi

Dva druga američka dužnosnika i bivši dužnosnik Bidenove administracije potvrdili su da je produženo zamrzavanje borbi jedna od mogućnosti za koje se SAD priprema. Američki dužnosnici također razmišljaju o dugoročnim sigurnosnim vezama koje će Washington imati s Kijevom, kao i o odnosu Ukrajine s NATO-om.

"Postoji razmišljanje da bi Ukrajinci morali zauzeti Mariupolj i dobiti pristup Azovskom moru. Ima drugih koji su manje zabrinuti oko postavljanja linija, sve dok je Ukrajina sigurna u budućnosti", rekao je bivši američki dužnosnik, opisujući interne razgovore.

Takve su rasprave još uvijek u ranoj fazi, a američki dužnosnici naglašavaju da će rat još neko vrijeme biti aktivan i da Bidenova administracija namjerava Ukrajini pružiti oružje i potporu koja joj je potrebna kako bi potisnula Ruse sa što je više moguće teritorija.

Ipak, čak i sugestija o takvom planiranju mogla bi potkopati povjerenje ukrajinskih čelnika u kontinuiranu predanost Amerike njihovoj stvari, osobito s obzirom na agitaciju među nekim republikancima da se smanji potpora Kijevu.

Peta osoba s kojom je Politico razgovarao, visoki dužnosnik Bidenove administracije koji je govorio u ime Bijele kuće, rekla je da se važe niz planova za nepredviđene situacije, ali stanje je promjenjivo i jedino je sigurno da Rusija neće osvojiti Ukrajinu. Kao i drugi intervjuirani, ovaj dužnosnik također je želio ostati anoniman.

Dok mnogi američki dužnosnici izbjegavaju javno govoriti o tome kako će se razvijati sukob Rusije i Ukrajine, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Mark Milley više je puta predvidio da će završiti pregovorima, a ne vojnom pobjedom bilo koje strane. A sastav nedavnih paketa vojne pomoći Ukrajini odražava pomak Bidenove administracije prema dugoročnijoj strategiji, rekao je dužnosnik Ministarstva obrane.

Mnogi očekuju pat-poziciju

Količina opreme koja se šalje izravno iz postojećih američkih zaliha stalno se smanjivala tijekom prošlih nekoliko mjeseci, dok su se povećali paketi pomoći korišteni za kupnju novog oružja od industrije - proces koji može trajati mjesecima ili godinama.

Bidenova administracija nedavno je prebacila 300 milijuna dolara vrijedno oružje iz postojećih američkih zaliha, prvenstveno streljiva, dok je osigurala 1.2 milijarde dolara za kupnju složenijeg oružja, poput protuzračne obrane, od proizvođača.

Trenutačno Ukrajina priprema protuofenzivu, iako tajming ostaje nejasan. Posljednjih je dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sugerirao da će protuofenziva biti odgođena jer Ukrajina treba više oružja od svojih zapadnih partnera, dok je također rekao da će se "prvi važni koraci poduzeti uskoro". Američki dužnosnici očekuju da će se borbe nastaviti i nakon protuofenzive.

Srednjoročno gledano, mnogi očekuju pat-poziciju, tijekom koje se borbe nastavljaju, ali nijedna strana ne osvaja mnogo teritorija, ili rat iscrpljivanja, u kojem obje strane pokušavaju nanijeti goleme gubitke u ljudstvu i opremi drugoj strani u nadi da će protivnik kolabirati. Što će ostvariti Ukrajina i Rusija, ovisi o čimbenicima koji se ponekad ne mogu kontrolirati, od nadmoći u zraku do toga tko je gazda u Kremlju.

"Kada prođe nekoliko mjeseci ili godina dana, onda ovakvi ratovi obično potraju godinama. Čak i uz najuspješniju ukrajinsku protuofenzivu, u ovo vrijeme sljedeće godine borbe bi i dalje mogle trajati", rekao je Benjamin Jensen iz Centra za strateške i međunarodne studije, koji je analizirao povijesne podatke.

Kratkoročni i dugoročni scenariji

Nitko od dužnosnika Bidenove administracije koji su razgovarali za Politico nije želio ponuditi pojedinosti o tome kako će se SAD nositi s višegodišnjim ratom ili opisati točnu razinu planiranja zamrznutog sukoba. Jedan američki dužnosnik naglasio je da je administracija uvijek planirala i dugoročne i kratkoročne mogućnosti.

Što borbe budu duže trajale, vjerojatnije je da će Rusija i Ukrajina osjetiti međunarodni i domaći pritisak da pregovaraju o prekidu vatre, primirju ili nekom drugom pravnom mehanizmu za zaustavljanje rata, ako ne i njegov službeni završetak.

Neki američki dužnosnici i analitičari kažu da bi grubi model mogao biti Korejski rat. Aktivne borbe u tom sukobu okončane su primirjem 1953. godine, ali ni 70 godina kasnije rat nije formalno proglašen završenim.

"Primirje u korejskom stilu svakako je nešto o čemu su raspravljali stručnjaci i analitičari u vladi i izvan nje kada je u pitanju Ukrajina", rekao je bivši dužnosnik Bidenove administracije, te dodao: "To je moguć scenarij jer nijedna strana ne bi trebala priznati nikakve nove granice i jedino što bi se moralo dogovoriti jest prestanak pucanja duž zadane linije," Pregovori o primirju u Koreji trajali su dvije godine.

Ostali potencijalno relevantni primjeri uključuju spor iz 2008. između Gruzije i Rusije oko dviju pokrajina; više od 70 godina staro sučeljavanje Indije i Pakistana oko regije Kašmira, razdoblje koje uključuje tri rata odvojena dugotrajnim zatišjima; vjerojatno čak i segmente rusko-ukrajinskog sukoba između 2014. i 2022. godine, koji se vodio na istoku Ukrajine i na Krimu.

Takvi zaustavljeni ratovi povremeno se obnavljaju: primirje iz 1994. između Azerbajdžana i Armenije oko regije Nagorno-Karabah održano je - iako ne savršeno - sve dok teške borbe nisu prekinule mir 2020. Dvije zemlje sada pokušavaju pregovarati.

Ukrajina i NATO

Zapadna uključenost varira u svakom od mogućih scenarija. Sjedinjene Američke Države su se borile u Korejskom ratu i još uvijek imaju tisuće vojnika u Južnoj Koreji - ključna razlika u odnosu na Ukrajinu, gdje se američke snage ne bore. Ali Washington je imao malu ulogu u drugim sukobima, poput Kašmira.

Bivši američki obavještajni dužnosnik koji se bavio pitanjima vezanim uz Rusiju rekao je kako se čini da su Bidenovi suradnici ovih dana spremniji razgovarati o dugoročnim sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu - još jedan znak da razmišljaju o nadolazećoj ukrajinskoj protuofenzivi. Ukrajina se želi pridružiti NATO-u, a glavni tajnik vojnog saveza rekao je da se članice slažu da će se to na kraju i dogoditi.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije potvrdio je da američki dužnosnici razgovaraju s Ukrajincima o prirodi odnosa u budućnosti. "Želimo Ukrajinu koja se može braniti i odvratiti buduće napade", rekao je dužnosnik, naglašavajući da Washington neće vršiti pritisak na Ukrajinu da uđe u pregovore protiv svoje volje.

Ako ukrajinska kandidatura za članstvo u NATO-u zapne, takva bi se jamstva mogla kretati od međusobnog obrambenog sporazuma do sporazuma o naoružanju s Ukrajinom u izraelskom stilu kao sredstvo odvraćanja Rusije od budućih napada.

U najmanju ruku, kažu neki sadašnji i bivši američki dužnosnici, ukrajinska vojska mora dobiti posebnu pozornost. To bi moglo uključivati osiguravanje da su ukrajinsko oružje i oprema kompatibilni s oružjem i opremom zemalja NATO-a i provođenje zajedničke obuke, čak i ako Kijev nije u vojnom savezu.
Analitičari i dužnosnici upozorili su da zamrznuti sukob ne znači geopolitičku stabilnost ili manje patnje među civilima na spornim teritorijima. Korejski poluotok i Indija-Pakistan sada su nuklearne žarišne točke kao rezultat odluka koje su donijele vlade u desetljećima nakon početka borbi.

Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, kaže da je jedan od razloga zašto Kijev neprestano poziva svoje zapadne partnere da pošalju više oružja i druge pomoći upravo to što želi brzo okončati rat, a ne naći se u beskrajnom sukobu.

"Čak i ako aktivne borbe prestanu", rekao je Sak, "nastavit ćemo živjeti u svijetu u kojemu na dnevnoj bazi imamo nuklearnu ucjenu. Svakodnevno smo izloženi riziku globalne prehrambene krize. Svakodnevno smo svjedoci zvjerstava i ratnih zločina."

Ukrajina troši jako puno oružja

Američki dužnosnici naglašavaju da pokušavaju izbjeći crno-bijelo razmišljanje dok planiraju scenarije rusko-ukrajinskog rata. Moguće je, naposljetku, da će sukob završiti negdje između aktivnog rata i hladnog sukoba.

Jensen je rekao da će dugoročna potpora Kijevu značiti razmišljanje izvan neposrednih potreba za oružjem i provedbu planova za ljudstvo, obuku i opremanje cijelih formacija, kao i razvoj relevantne vojne doktrine. Druga pitanja koja treba razmotriti u takvim okolnostima uključuju isplati li se poslati multinacionalne mirovne snage.

Ako aktivni oružani sukob prestane, troškovi SAD-a i drugih ukrajinskih partnera vjerojatno će s vremenom pasti. "Jeftinije je naoružati zemlju koja ne troši oružje svaki dan", rekao je bivši dužnosnik Bidenove administracije.

Nije mudro vjerovati da će ruska prijetnja uskoro nestati

Bivši dužnosnik je nagađao kako su izgledi da će se primirje održati veći nego od 2014. do 2022. godine - kada je Rusija zauzela Krim i posijala kaos na istoku Ukrajine - jer su profesionalne vojske u potpunosti uključene na obje strane, za razliku od "separatista" koji imaju potporu Rusije.

Ali trenutni rat također je uvukao plaćeničke snage poput ruske Wagnerove grupe, koje bi moglo biti teško ukrotiti. Ako prekid vatre ili druga vrsta obustave potraje dovoljno dugo, pozornost javnosti prema ratu također će vjerojatno izblijediti. To bi moglo ublažiti politički pritisak kritičara stalnog pomaganja Kijevu na zapadne prijestolnice. Ali to bi moglo značiti i manji pritisak iz tih prijestolnica da se sukob jednom zauvijek riješi.

Američki i europski dužnosnici tvrde kako nije mudro vjerovati da će ruska prijetnja Ukrajini uskoro nestati - čak i ako se borbe zaustave na dulje vrijeme ili Putin ode sa scene. "Sukob i potencijal za ponovni napad neće nestati, možda će potrajati desetljećima", rekao je za Politico jedan europski dužnosnik upoznat s raspravama vezanim uz Ukrajinu.