Sjedinjene Države imaju namjeru formirati međunarodnu koaliciju kako bi se organizirala pratnja trgovačkim brodovima u Zaljevu, nakon nekoliko napada na tankere koje Washington pripisuje Iranu, rekao je visoki američki vojni dužnosnik.

"Pokušat ćemo s tom koalicijom.. dati vojnu pomorsku pratnju trgovačkim brodovima kako bi zajamčili slobodu plovidbe u toj strateškoj zoni za prijevoz nafte", pojasnio je general Mark Milley pred senatskim odborom koji bi trebao potvrditi njegovu nominaciju na mjesto zapovjednika glavnog stožera.

SAD, čija Peta flota ima bazu u Bahreinu, igra "ključnu ulogu" u zaštiti slobode plovidbe, dodao je.

Ta međunarodna operacija trebala bi početi tijekom sljedećih tjedana, dodao je, potvrđujući izjave generala Josepha Dunforda na čije mjesto treba doći.

Tjesnac kojim prolazi gotovo trećina svjetske sirove nafte

Dunford je u utorak pojasnio da će Washington "kroz sljedeća dva do tri tjedna" utvrditi koje zemlje "imaju političku volju podržati tu inicijativu" kako bi se potom identificirali specifični vojni kapaciteti te operacije.

Velika Britanija u četvrtak je optužila iranske brodove da su pokušali "omesti prolaz" britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, dok je Iran zanijekao da je došlo do incidenta.

Tenzije oko Hormuškog tjesnaca kojim prolazi gotovo trećina svjetske sirove nafte morskim putem, kulminirale su tijekom prošlih tjedana spiralom događaja, među kojima su i napadi na tankere i iransko uništavanje američkog drona.

Teheran, kojeg Washington optužuje da stoji iza napada na tankere, niječe svaku odgovornost.