Obnašatelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedjeljak da će SAD poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok da bi ojačao obranu zbog, kako je rekao, iranskih prijetnji.

"Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji", rekao je Shanahan.

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Američko-iranske napetosti sve su veće posljednjih tjedana, godinu dana nakon što je Trump objavio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Iran je u ponedjeljak objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, no dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan "nuklearnom ucjenom" i istaknuo da na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

Britanija je upozorila da će, ako Iran prekorači dopuštene limite iz sporazuma, London razmotriti "sve opcije". Izrael, SAD-ov bliski saveznik i zakleti iranski neprijatelj, pozvao je svjetske sile da što brže sankcioniraju Teheran ako premaši zalihe obogaćenog uranija.

Međutim, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Frederica Mogherini rekla je da će EU reagirati samo na ono kršenje koje potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Teheran je u svibnju najavio da neće ispunjavati obveze iz nuklearnog sporazuma dogovorenog sa svjetskim silama 2015., u znak prosvjeda zbog jednostrane odluke SAD-a da se povuče iz sporazuma i ponovno nametne sankcije Iranu prošle godine.

Sporazumom se nastoji spriječiti da se Iran domogne nuklearne bombe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.