Rusija mora uništiti svoj 9M729 nuklearni krstareći projektil ili izmijeniti domet tog oružja kako bi poštovala ključni sporazum o kontroli naoružanja iz doba Hladnoga rata i izbjegla izlazak SAD-a iz tog ugovora, rekla je visoka američka dužnosnica.

"Ili se riješite sustava, riješite se lansera, ili izmijenite sustav tako da ne prelazi domet" na provjerljiv način, rekla je američka podtajnica za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Andrea Thompson.

Dali im 60 dana

U utorak su Sjedinjene Države objavile kako daju Rusiji 60 dana da prekinu, kako Washington kaže, kršenje sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg i kratkog dometa iz 1987. ili će se početi povlačiti iz sporazuma.

Mogućnost da bi se sporazum mogao raspasti uzbunio je europske saveznike Washingtona koji strahuju da bi njegova propast mogla izazvati novu američko-rusku utrku u nuklearnom oružju uz opasnost da sama Europa postane nuklearna bojišnica.

Američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman, koji je informirao novinare zajedno s Thompson, rekao je da američko povlačenje iz sporazuma "ne znači da napuštamo kontrolu naoružanja".

"I dalje smo predani kontroli naoružanja ali trebamo pouzdana partnera, a nemamo ga u Rusiji", rekao je Huntsman.

Moskva kaže da projektil ne krši sporazum

Sjedinjene Države i njezini europski saveznici optužuju da ono što Moskva naziva 9M729 Novator krstareći projektil, koji NATO označava kao SSC-8, krši ograničenje dometa od 500 do 5000 km predviđeno u sporazumu.

Sporazum isto tako brani proizvodnju ili testiranje projektila s takvim dometom i njihovih lansera.

Moskva niječe da projektil, za koji SAD kaže da može pogoditi europske ciljeve nuklearnim ili konvencionalnim oružjem, krši INF sporazum. Ruski je predsjednik Vladimir Putin u srijedu upozorio da će Rusija razviti projektil zabranjen ugovorom ako Sjedinjene Države napuste sporazum.

Predsjednik Donald Trump je 20. listopada rekao da će se Sjedinjene Države povući iz ugovora nakon što su, kako navode američki dužnosnici, održani deseci sastanaka od 2013. na kojima su ruski kolege prvo nijekali postojanje 9M729, a potom rekli kako on poštuje odredbe sporazuma.

NATO kaže da Rusija krši sporazum

Čelnici NATO-a su u utorak jednoglasno poduprli optužbu SAD-a da Rusija krši sporazum. Oni su međutim privoljeli američkog državnog tajnika Mikea Pompea da pruži diplomaciji još jednu priliku i dopusti Rusiji 60 dana da se vrati poštivanju ugovora.

Ugovor koji su  dogovorili tadašnji predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov i koji je ratificirao američki Senat, uklonio je arsenale projektila srednjega dometa dviju najvećih nuklearnih sila i smanjio sposobnost brzog nuklearnog udara.