Sudac ukinuo američko državljanstvo Rasemi Handanović

Federalni sudac u Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama naredio je da se američkoj državljanki oduzme državljanstvo zbog zločina koje je počinila nad Hrvatima tijekom rata u Bosni i Hercegovini, javlja The Oregonian.

Riječ je o 46-godišnjoj Sammy Rasemi Yetisen, također poznatoj kao Rasema Handanović.

Ubijala Hrvate u BiH

Sudac Marco A. Hernandez presudio je prošlog četvrtka da je ona do državljanstva došla na ilegalan način jer nije imala “dobar moralni karakter” potreban za naturalizaciju te da je lagala u svojoj prijavi za državljanstvo.

Handanović je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, pod nazivom „Zulfikar“ osuđena za ratne zločine nad civilima i zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u BiH nakon što je dobila američko državljanstvo. Bila je prva žena koju je sud u BiH osudio za ratne zločine.

Yetisen je surađivala s vlastima, svjedočeći protiv Džeke. Puštena je nakon što je odslužila pet i pol godina u zatvoru u BiH, a zatim se preselila u američku državu Oregon.

Džeko, koji je osuđen 2014., ostaje u sarajevskom zatvoru u kojem izdržava kaznu od 13 godina.

Prijavila se kao izbjeglica

Handanović i Džeko osobno su ubili i trojicu zatvorenika te troje civila, i to tako što su ih strijeljali.

Džeki je državljanstvo oduzeto u kolovozu prošle godine, a ustanovljeno je da je odgovoran za još dva ubojstva.

Handanović je dospjela u Ameriku kao izbjeglica. Status izbjeglice dobila je u američkom veleposlanstvu u Austriji 1995. godine. Godinu kasnije preselila se u SAD.

Sudac je naveo da je Yetisen u svojoj molbi za izbjeglički status napisala da se suočava s progonom zbog toga što je muslimanka i da se poslije rata nema gdje u Bosni vratiti.

U kasnijim izjavama i zahtjevima izjavila je da nije sudjelovala u progonu drugih zbog rase, vjere ili političkog mišljenja, da nije počinila zločin koji uključuje “moralnu osudu” i da nije prošla vojnu službu.

Dnevnik.ba