Zastupnici Predstavničkog doma u SAD-u usvojili su zakon koji bi mogao zabraniti društvenu mrežu TikTok.

Još nije jasno kakva će biti sudbina zakona u Senatu, a nužno je da ga Senat potvrdi kako bi stupio na snagu.

Rezultat glasanja bio je 352 za zabranu i 65 protiv. Protiv je glasalo 15 republikanaca i 50 demokrata. Jedan demokrat bio je suzdržan.

Do usvajanja zakona kroz Zastupnički dom, koji kontrolira Republikanska stranka, došlo je unatoč tome što je bivši predsjednik Donald Trump signalizirao svoje protivljenje zabrani. Kazao je da TikTok jest prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila djecu i ojačala Facebook, koji je republikanski kandidat za predsjednika oštro kritizirao.

Zakonom bi se TikTok zabranio u američkim trgovinama aplikacijama osim ako se ta društvena mreža, koju koristi otprilike 170 milijuna Amerikanaca, ne odvoji od svoje kineske matične tvrtke ByteDance.

Oglasio se TikTok

Ovo je nepovoljan razvoj događaja za platformu, koja se do prije nekoliko dana nije činila ugroženom, unatoč tome što glasanje u Senatu ostaje neizvjesno.

TikTok je zakon usvojen u Zastupničkom domu nazvao "zabranom" i pozvao senatore da saslušaju svoje birače prije nego poduzmu bilo kakvu akciju.

"Ovaj proces bio je tajan, a zakon je proguran iz jednog razloga: to je zabrana. Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, sedam milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste našu uslugu", rekao je glasnogovornik TikToka.