U Beogradu je u utorak simbolično otvoren ured američke Međunarodne razvojne financijske korporacije (DFC), što je bio dio dogovora s Bijelom kućom pri potpisivanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova početkom rujna u Washingtonu.  

"Srbija će ispuniti svoje obveze" iz sporazuma potpisanog 4. rujna s Kosovom pod pokroviteljstvom Bijele kuće, a ured DFC-a "imat će svu podršku Republike Srbije", poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s američkim izaslanstvom. 

To je izaslanstvo predvodio specijalni predstavnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell te izvršni direktor DFC-a Adam Bohler. 

Vučić je najavio da će Srbija nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem EU-a, a veseli se i sastancima sa SAD-om, posvećenim prije svega ekonomskoj normalizaciji i razvoju, piše Hina. 

Na čelu ureda DFC-a u srbijanskoj prijestolnici bit će John Jovanović, koji je za sebe rekao kako je "ponosni državljanin SAD-a srpskog podrijetla", naglasivši kako je "brzina kojom su SAD i DFC posvećene otvaranju ureda u Srbiji nevjerojatna". 

Jovanović želi pridonijeti da "Balkan postane sinonim mira, regija iz koje mladi ljudi neće odlaziti, već se vraćati raditi" na projektima uz američke investicije. 

Direktor DFC-a Bohler nazvao je otvaranje ureda "povijesnim trenutkom" i pozdravio "hrabrost predsjednika Srbije, premijera Kosova i predsjednika SAD-a da potpišu sporazum u Washingtonu", istaknuvši kako to znači da "regija neće ostati zarobljena u prošlosti, već će gledati u budućnost".

On je dodao da su za brojne projekte usmjerene "milijarde dolara". 

Trumpov izaslanik Grenell, koji je ranije već radio na sporazumu dviju strana o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, poručio je također da obveze kojih se prihvatio Washington u normaliziranju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova trebaju pridonijeti otvorenju mnogih radnih mjesta. 

"Ono što smo uradili u Washington je veliko, ali nije sve, želimo da nas držite za riječ i da ono što je na papiru, treba da se pretvori u masovna radna mjesta", naglasio je Grenel, a građanima Srbije poručio: "Držite nas za riječ". 

Grenell je istaknuo da je "ovo najveće izaslanstvo iz SAD-a, još od vremena Jimmyja Cartera". 

"Ovdje smo samo dva tjedna poslije sporazuma iz Washingtona", rekao je, naglasivši da dvije strane imaju "svu pažnju vlade SAD-a i Donalda Trumpa". 

"On je taj koji je rekao: Okrenimo se ekonomskoj normalizaciji. Ono što vidite je stvarna predanost američke administracije", naglasio je Grenell koji je s američkim izaslanstvom u ponedjeljak navečer doputovao u Beograd poslije posjeta Prištini. 

Po njegovoj ocjeni, proces normaliziranja odnosa dviju strana je "dugotrajni izazov" i bit će "vrlo teško proces vratiti u bocu". 

Veleposlanik SAD-a u Beogradu Anthony Godfrey današnji je susret predstavnika gospodarskih komora Srbije i Kosova u Beogradu i predstavnika američke administracije ocijenio kao "znak snage vašingtonskog sporazuma",  potpisanog 4. rujna u Bijeloj kući. 

Godfrey je priopćio da su predstavnici dviju komora došli do novog sporazuma o formiranju zajedničke radne skupine kako bi primijenili dijelove sporazuma, unaprijedili komunikaciju, trgovinu i životni standard ljudi. 
Predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež zahvalio je Grenellu na angažmanu da se pokrene proces ekonomskog normaliziranja odnosa s Kosovom, ocijenivši kako će to "povijest pamtiti kao temeljni kamen stabilnosti u regiji". 

I Čadežov kosovski kolega Berat Rukiqi zahvalio je Grenellu i Bohleru. 

"Odlične mogućnosti za cijelu regiju", napisao je Rukiqi na Twitteru poslije potpisivanja zajedničke izjave gospodarskih komora Srbije i Kosova o formiranju zajedničkog tima za ekonomsku suradnju. 

Srbija i Kosovo pristali su na normalizaciju gospodarskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump 4. rujna i pohvalio "veliko postignuće" do kojeg se došlo 12 godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije. 

"Srbija i Kosovo su se obvezale na normalizaciju gospodarskih odnosa", rekao je Trump u Bijeloj kući, nakon što je nazočio potpisivanju sporazuma Beograda i Prištine. 

"Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast, uspjele postići veliki iskorak", ocijenio je tada američki predsjednik. 

Richard Grenell priopćio je danas da je Trump prihvatio Vučićev poziv da posjeti Srbiju, piše Hina.