Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu uredbu o ograničenju određenih ulaganja Sjedinjenih Američkih Država u Kini radi zaštite osjetljivih tehnologija, a što je Peking osudio kao kršenje načela tržišnog gospodarstva i poštenog natjecanja.

Biden je poručio da "proglašava nacionalnu izvanrednu situaciju kako bi se suočio s prijetnjom napretka zemalja koje izazivaju zabrinutost u osjetljivim tehnologijama i proizvodima ključnim za vojsku, obavještajne podatke, nadzor ili kibernetičke sposobnosti takvih zemalja".

Prema izvršnoj uredbi, Biden je označio Kinu, uključujući Hong Kong i posebnu administrativnu regiju Macao, kao "zemlju koja izaziva zabrinutost".

Sprješavanje kine da nabavi tehnologije

Dužnosnik američke vlade rekao je da taj potez treba spriječiti Kinu u nabavi i korištenju najnaprednijih tehnologija za modernizaciju svoje vojske i potkopavanje američke nacionalne sigurnosti, piše Hina.

Pooštrena pravila odnose na poluvodiče, određene sustave umjetne inteligencije i kvantne informacijske tehnologije. Potonji omogućuju izračun algoritama koji su presloženi za današnja računala.

Kada je Biden došao na dužnost u siječnju 2021., ostavio je na snazi carine protiv Pekinga koje je na snagu stavio njegov prethodnik Donald Trump.

Biden je također pokrenuo velika ulaganja u SAD-u kako bi ojačao opskrbne lance Washingtona i osigurao veću neovisnost od Kine.

SAD je također uveo izvozna ograničenja kako bi zemlji uskratio pristup američkim tehnologijama.

Kina osudila američki potez

Kina je u četvrtak oštro reagirala na spomenutu izvršnu uredbu.

Kina će pomno pratiti razvoj događaja i odlučno štititi naša prava i interese, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Pravi je cilj Washingtona, rekao je glasnogovornik, "oduzeti Kini njezino pravo na razvoj i sebično težiti američkoj nadmoći na račun drugih".

Ovo je očigledna ekonomska prisila i tehnološko maltretiranje, čin koji ozbiljno krši načela tržišne ekonomije i poštenog natjecanja, potkopava međunarodni gospodarski i trgovinski poredak, destabilizira globalne industrijske i opskrbne lance te šteti interesima Kine i SAD-a i globalne poslovne zajednice, dodao je glasnogovornik.