Sjedinjene Države pomagat će Ukrajini da se brani od ruske agresije koliko god bude potrebno, no ruska moć još je velika i izgledi za skoru vojnu pobjedu su mali, rekli su najviši američki vojni čelnici i dodali da je Kijev taj koji će odrediti kada i kako pregovarati s Moskvom.

"Ukrajina će se nastaviti odupirati. Ukrajina se neće povući", rekao je u Washingtonu general Mark Milley, načelnik Združenog stožera, dodajući da je Ukrajina slobodna i da "želi ostati slobodna". I Milley i ministar obrane Lloyd Austin rekli su da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Milley je umanjio izglede za bilo kakvu skoru, izravnu vojnu pobjedu Ukrajine, upozoravajući da Rusija još ima veliku borbenu moć unutar Ukrajine unatoč pretrpljenim vojnim neuspjesima.

"Vjerojatnost ukrajinske vojne pobjede - definirane kao izbacivanje Rusa iz cijele Ukrajine uključujući Krim - vjerojatnost da se to dogodi u skorije vrijeme nije velika, vojno", rekao je Milley na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Austinom. Međutim, smatra da je moguće političko rješenje.

"Ukrajina će sama odlučiti kad je vrijeme za pregovore"

Austin je rekao da će Ukrajina sama odlučiti kada je pravo vrijeme za pregovore. Po riječima Milleyja, Ukrajinci trebaju nastaviti pritisak na Ruse, ali dolaze zima i hladnoća tako da će se vojne operacije prirodno usporiti.

Austin se složio da će doći do usporavanja, ali je rekao da dolazak zime ne znači da će se Ukrajinci prestati boriti. Također je rekao da američki stručnjaci na terenu pomažu u istrazi eksplozije u Poljskoj.    

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Poljska i NATO savez rekli su da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu, dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustraje na tome da eksploziju nije izazvala ukrajinska raketa.

Austin je rekao da SAD još prikuplja informacije, "ali nismo vidjeli ništa što bi proturječilo" sugestiji NATO-a i Poljske da je vjerojatno pao ukrajinski projektil protuzračne obrane. Milley je kazao da je nakon incidenta u Poljskoj bilo neuspješnih pokušaja komunikacije s ruskom stranom.