Američka vlada pokrenula je posljednjih mjeseci operaciju za borbu protiv sveprisutne kineske operacije hakiranja koja je uspješno kompromitirala tisuće uređaja povezanih s internetom, rekli su zapadni sigurnosni dužnosnici

Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Federalni istražni ured (FBI) tražili su i dobili zakonsko ovlaštenje za daljinsko onemogućavanje aspekata kineske hakerske kampanje, rekli su izvori Reutersu.

Poznata kao Volt Typhoon, zlonamjerna kibernetička aktivnost uzbunila je obavještajne dužnosnike koji kažu da je dio većeg napora kompromitiranja kritične infrastrukture Zapada, uključujući mornaričke luke, pružatelje internetskih usluga i komunalije. Takva bi kršenja mogla omogućiti Kini, rekli su stručnjaci za nacionalnu sigurnost, da daljinski poremeti važne objekte u indo-pacifičkoj regiji koji u nekom obliku podržavaju ili opslužuju američke vojne operacije.

Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa odbio je komentirati. Glasnogovornik FBI-a i kineskog veleposlanstva u Washingtonu nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Kada su zapadne nacije prvi put upozorile na Volt Typhoon u svibnju, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da su optužbe o hakiranju "kolektivna kampanja dezinformiranja" iz zemalja Pet očiju, obavještajnog saveza kojeg čine SAD, Kanada, Novi Zeland, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo.