Američko ministarstvo obrane planira iz Njemačke povući najveći dio svojih vojnika koji su ondje stacionirani od Drugog svjetskog rata, piše Washington Post, a prenose njemački mediji u subotu.

''Zasad se razmatraju mogućnosti potpunog povlačenja najvećeg dijela od oko 35.000 američkih vojnika u Njemačkoj ili njihovo premještanje u Poljsku'', piše Washington Post pozivajući se na izvor u američkom ministarstvu obrane.

Ideju o povlačenju postrojbi iz Njemačke donio je, kako nadalje piše Washington Post, sam predsjednik Donald Trump tijekom sastanka s vojnim savjetnicima Bijele kuće.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane Eric Pahon demantirao je napise o povlačenju vojnika iz Njemačke, ali je istodobno naglasio kako se ''uvijek iznova'' preispituje isplativost držanja postrojbi u inozemstvo, ali da se ne raspravlja o povlačenju postrojbi iz Njemačke.

''SAD se i dalje stoji uz Njemačku i NATO savez'', rekao je Pahon.

Promatrači u Europi procjenjuju da se radi o pritisku Washingtona na NATO partnere uoči summita u srpnju. Trump od dolaska na vlast od NATO članica traži da se drže dogovora o izdavanjima za obranu u visini od 2 posto BDP-a. Posebno se na udaru kritika dosad nalazila Njemačka.

Američki vojnici stacionirani u Njemačkoj najveći je kontingent vojske SAD-a u inozemstvu.