Nizozemski proizvođač električne opreme Philips snizio je u ponedjeljak procjenu godišnjih rezultata nakon što je američko ministarstvo zdravstva otkazalo veći dio narudžbe respiratora, potrebnih za pomoć oboljelima od Covida 19.

Philips je jedna od tvrtki s kojima je SAD sklopio ugovor o isporuci više od 187 tisuća respiratora za potrebe državnih zaliha.

U međuvremenu je američko ministarstvo zdravstva (HHS) obavijestilo Philips o djelomičnom raskidu ugovora, prema kojem tvrtka do kraja godine treba isporučiti ukupno 12.300 respiratora. Prvotno ih je naručeno 30.700.

Očekivalo se da će narudžbe respiratora i ostale medicinske opreme, potaknute pandemijom Covida-19, poboljšati Philipsove izglede u 2020. godini.

U srpnju kompanija je za ovu godinu najavila "bolju prilagođenu maržu dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA)" zahvaljujući pojačanom priljevu narudžbi medicinske opreme.

Danas je izvijestila da zbog otkazane američke narudžbe očekuje "skroman organski rast, uz prilagođenu EBITA maržu na razini prošle godine".

"Smanjene isporuke naših respiratora HHS-u očito će utjecati na financijske rezultate Philipsa, no i dalje očekujemo da ćemo u drugoj polovini godine, počevši od trećeg tromjesečja, ponovo bilježiti rast i bolju profitabilnost", rekao je izvršni direktor Philipsa Frans van Houten.

U drugom tromjesečju temeljna dobit Philipsa pala je gotovo za četvrtinu, na 418 milijuna eura. Prihodi su mu smanjeni šest posto, na 4,4 milijarde eura.