Četrdeset zemalja predvođenih SAD-om planira potpisati obećanje da nikada neće platiti otkupninu kibernetičkim kriminalcima i da će raditi na eliminaciji mehanizama financiranja hakera, rekao je danas visoki dužnosnik Bijele kuće.

Međunarodna inicijativa za borbu protiv ransomwarea (ucjenjivački softver) sklapa se u trenutku kada broj napada takvih napada raste diljem svijeta.

Sjedinjene Američke Države najteže su pogođene te na njih otpada 46 posto takvih napada, rekla je novinarima na virtualnom brifingu Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a zadužena za kibernetičke i nove tehnologije.

"Sve dok novac prema kriminalcima teče ucjenjivačkim softverom, to je problem koji će nastaviti rasti", dodala je.

Napadi visokog profila u SAD-u

U napadima ucjenjivačkim softverom hakeri šifriraju sustave organizacije i traže otkupninu u zamjenu za njihovo otključavanje.

Često kradu osjetljive podatke i koriste ih za iznuđivanje žrtava i prijete njihovim objavljivanjem na internetu ako se uplate ne izvrše.

Dok stotine tvrtki svake godine postaju žrtve, napadi visokog profila u SAD-u dogodili su se u posljednja dva mjeseca protiv operatera kazina MGM Resorts International i proizvođača proizvoda za čišćenje Clorox.

Obje tvrtke još se nisu u potpunosti oporavile od poremećaja.

Izradit će platforme za razmjenu informacija

Nova inicijativa ima za cilj potkopati financiranje kriminalaca boljom razmjenom informacija o računima za plaćanje otkupnine, naglasila je Neuberger.

Izradit će se dvije platforme za razmjenu informacija, pri čemu će jednu napraviti Litva, a drugu zajednički Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Partnerske zemlje podijelit će "crnu listu" putem ministarstva financija SAD-a i ona će uključivati informacije o digitalnim novčanicima koji se koriste za skrivanje iznuđenih iznosa, rekla je Neuberger.

Dodala je da će se za analizu blockchaina s ciljem identificiranja nezakonitih sredstava koristiti umjetna inteligencija.